середу, 20 липня 2016 р.

День вишиванки: Київська міська рада - за Державне свято

                                                  ...У цій сорочці - чистота крилата 

                                                 І вічна мудрість пройдених доріг,  

                                                 Вона міцніша за сталеві лати,  

                                                 А в ній - наш нездоланний оберіг                                                                                                             Любомира Влад-Зайцева

День вишиванки, народжений 10 років тому у Чернівцях,  студентами та молодими викладачами історичного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича Лесею Воронюк, Михайлом Павлюком, Сергієм Бостаном, нарешті "розбудив" і  Київ.   19 липня депутати Київської міської ради підтримали проект рішення про введення державного свята – Дня української вишиванки.
Про це повідомляє прес-служба Київради, 
З історії свята :
День вишиванки
Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Ukrainian girls.jpg
Всесвітній день вишива́нки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен бажаючий долучитись до свята одягає вишиванку й виходить у ній на роботу, в університет, школу чи садочок.

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

2006 рік Зародження ідеї свята.

2007 рік Свято відзначили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2008–2009 роки Свято розростається на всі навчальні та освітні заклади.

2010 рік  До участі в акції цього року долучились державні службовці, міський голова Чернівців, викладачі університету та навіть таксисти. Приєднатись до Дня вишитої сорочки ініціатори акції попросили і президента Віктора Януковича. Вони написали до нього відкритого листа. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

2011 рік  встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2012 рік  13 грудня на свято Андрія  до святкування приєдналися студенти географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, де  проводилась акція «День вишиванки на географічному». Цього дня студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету прийшли на пари та роботу у вишиваних сорочках.

Акція вразила весь університет і після цього відзначають це свято щороку.

2013 рік Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року.

Доба вишиванки. Свято розтягнулося на цілу добу та запам'яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться»

2014 рік Цьогоріч у рамках свята оголошено конкурс на найкраще сімейне, родинне фото у вишиванках. З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. Свято підхопили 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

2015 рік День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50-ти країн світу.

2016 рік Всесвітній день вишиванки відзначався 19 травня. Цього дня  українці  вже  багатьох країн світу приєднался до свята. До Дня вишиванки приурочено перший документальний фільм  повнометражний фільм " Спадок нації", який створено режисером Олександром Ткачуком та сценаристом Лесею Воронюк під гаслом " Вишити, щоб вижити"





Немає коментарів:

Дописати коментар