четвер, 26 березня 2015 р.

Краєзнавство в персоналіях

Завжди вітаючи служителів Мельпомени зі святом, згадуємо засновника театру "Березіль" Леся Курбаса. І майже ніколи не акцентуємо, що в становленні його творчої особистості першу роль зіграла його мати, урорджена чернівчанка.

Ва́нда Адо́льфівна Яновиче́ва (уроджена Те́йхман; по чоловікові —Ку́рбас
11 листопада 1867, Чернівці — † 24 серпня 1950, Харків— українська акторка. Дружина актора Степана Яновича, мати режисера Леся Курбаса.
Ванда Адольфівна Тейхман народилася 11 листопада 1867 року в Чернівцях
З дитячих років Ванда мріяла стати актрисою. Тож усупереч волі батьків вирішила присвятити себе драматичному мистецтву. У січні 1885 року 17-річну Ванду Тейхман прийняли в трупу театру «Руська бесіда».
 Гордістю та головною турботою Ванди Адольфівни був її син Лесько (так вона його називала) – його робота в театрі, його біди й радості. Ванда Адольфівна була для нього не тільки матір’ю, але і великим другом , товаришем, порадником, він її смаку дуже довіряв.
Від 1916 року Ванда Адольфівна та Лесь Курбас нерозлучні. З Тернополя, де мати плідно співпрацювала із сином в організації «Тернопільських театральних вечорів», вони переїхали в Київ. Ванда Адольфівна взяла на себе всі побутові клопоти, щоб Лесь Степанович міг вільно працювати в Театрі Миколи Садовського. Мати підтримувала Леся у всіх творчих починаннях . Вона навіть працювала актрисою « Кийдрамте», зіграла стару черницю в «Гайдамаках», які Лесь Курбас поставив за однойменною поемою Т.Г.Шевченка.


http://uk.wikipedia.org/wiki/Яновичева_Ванда_Адольфівна

Немає коментарів:

Дописати коментар