пʼятницю, 6 березня 2015 р.

7 березня - 90-річчя від дня народження Миколи Антоновича Зінчука відомого фольклориста, збирача українських народних казок, педагога.
Зібрані, упорядковані та літературно опрацьовані М.Зінчуком  "Українські народні казки" ( більше 8 тисяч в 40-ка томах) за своїм обсягом, культурною, науковою цінністю не має аналогів у світовій культурі.
  Родом з Житомирщини, Микола Антонович Зінчук значну частину свого життя прожив на Буковині, в с. Довгопілля на Путильщині.  Старі гуцули при зустрічі з ним знімали крисані і віталися першими, називаючи його Учителем. 
 Життя М. Зінчука могло б стати основою для гостросюжетного фільму: Голодомор, німецькі концтабори, які підірвали здоров'я: додому повернувся з відкритою формою туберкульозу. Але перемігши хворобу , всі сили вкладає у педагогічну і фольклорну діяльність. За влашні кошти здійснює експедиції  просторами України, щоб записати, зберегти і передати нащадкам неоціненні скарби народної мудрості та духовності.
 Першу казку Микола Зінчук записав у 50 років у селі Рукшин Хотинського району у 1975 році. Відтоді вже не мав ні свят, ні вихідних. Пройшов не одну тисячу кілометрів степами й горами, розпитуючи і слухаючи багатьох людей.

 Творчий доробок  Миколи Антоновича  представлено на книжковій виставці віфдділу краєзнавства Чернівецької обласної бібліотеки імені М.Івасюка


На щастя ще збереглась сторінка М.А.Зінчука і в Фейсбуці https://www.facebook.com/MikolaZincuk?fref=ts

Немає коментарів:

Дописати коментар