понеділок, 2 березня 2015 р.

Не хлібом єдиним

3 березня - Всесвітній день письменника.

Вітаємо всіх  майстрів слова Буковини з цим святом.
 Літературне життя краю завжди було насиченим, цікавим, змістовним .
 Буковина  багата на імена, які  ввійшли в світову літературу.
 В Чернівцях встановлено 8 пам'ятників і погрудь письменникам:  Літописцям Русі-України, Т.Шевченку, С. Воробкевичу, Ю.Федьковичу, О. Кобилянській, М.Емінеску, О. Маковею, П.Целану, ряд меморіальних дощок : Т.Галіпу, І.Франку, Д.Загулу,  І.Синюку, Г.Дроздовському, Р.Ауслендер, М.Альтману,  Е.Штейнбаргу, О.Ольжичу, М.Г.Івасюку, В.Бабляку , М.Бурбаку, М.Бакаю.
Сьогоденння краю  є гідним продовженням кращих культурних традицій. Ми є постійними учасниками неймовірно цікавих літературних процесів: фестивалів, презентацій на різних майданчиках, різноманітних творчих об'єднань, одним із яких є і наш літературний клуб "Дебют-Читання".
 Книга в Чернівцях завжди була в особливому пошануванні. Взяти хоча б таку особливість, як будівлі -книги, про які розповідає  науковець С.В.Біленкова : " ... геометричну особливість будинків (скажімо, у вигляді розгорнутих книг) можна було перетворити на своєрідний бренд міста. Адже розмай проектів будинків свідчить лише про високоінтелектуальне населення, яке тут жило і творило справжні пам’ятники архітектури. Традиція зводити будинки у вигляді розгорнутої книги зародилася ще за австрійських часів. У Чернівцях один із перших таких будинків з’явився на вулиці Богдана Хмельницького, 54, що ближче до вул. Університетської. Такий будинок має однакові фасади, але  різні  балкони, що проявляється в декорі.Ще один  будинок - книжка " живе" на вулиці Гулака-Артемовського, що ліворуч від вулиці Шевченка. Якщо йти цією вулицею, то ліворуч стоять два функціональні будинки з одним склом. Від нього розходяться два будинки із двома під’їздами, що і створює відчуття розгорнутої книги. Такий стиль запозичено із французької архітектури і особливо часто архітектори використовували його у Чернівцях в румунський період."
 (Архітектурний альбом старовини12:13 (17.07.2008) 1260 http://vidido.ua/index.php/poglyad/comments/arhitekturnii_al_bom_starovini/)

А тим часом, у світі велике число пам'ятників письменникам і героям їх творів. Не менше пам'ятників і книзі. Погляньмо на деякі з них.
(Тим більше, я ж обіцяла продовження, готуючи Передноворічні книжкові пригоди)












2 коментарі:

  1. Чудові пам*ятники! Шкода, що подібного немає в нашому місті... Внесіть пропозицію місцевій владі.

    ВідповістиВидалити
  2. Давайте "спільними зусиллями" спробуємо. Думка громадськості більше важить.

    ВідповістиВидалити