пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

Наші традиції

Мерцишор

1 березня – унікальне на території України свято Мерцишор. 
Його святкують в регіонах, де проживають молдовани і румуни.
Широко святкується Мерцишор і у нас , на Буковині.  
Щорічні фольклорні фестивалі , приурочені зустрічі весни
 об’єднують  наш багатонаціональний край в пізнанні і 
взаємозбагаченні традицій.




Мерцишор  дуже древнє і красиве свято, яке корінням сягає в глибину на 8 тисяч років. Існують не менш красиві легенди про походження і свята , і обов’язкових червоно-білих кольорів бутоньєрок. Ось одна із них:  Весна у перший  день березня вийшла на галявину лісу  і побачила ніжний паросток 
підсніжника, що пробивався з-під снігу та тернових колючок.



 Весна вирішила допомогли слабенькій квіточці, почала розгрібати сніг і колючки, що дуже не сподобалося Зимі. Не бажаючи поступатися Весні, Зима наслала люті вітри і завірюху щоб знищити підсніжник. Але Весна захистила  його , руками закриваючи від вітру, та поранила палець об колючки терну. Червона кров крапелькою на білому дзвіночку підсніжника  додала снаги квітці, яка вижила в цій боротьбі і відтоді є символом Весни.
 А люди почали носити маленькі талісманчики, сплетені із червоно-білих ниток.



Щороку 1 березня  наші вулиці розквітають , бо розпочинається Мерцишор. Свято розпочинається красивою традицією : прикрашати свій одяг і дарувати іншим бутоньєрки- «мерцишори» зі словами : «Живіть і процвітайте, як яблуні у серці весни». Люди носять ці талісмани впродовж місяця, а 31 березня, знімаючи з одягу, розвішують на квітучі  фруктові дерева , загадуючи бажання, яке неодмінно збудеться.

3 коментарі:

  1. Дуже цікаво! Дякуємо.

    ВідповістиВидалити
  2. Красно дякую , що згадали про це файне свято . Пам'ятаю , мій дідусь розповідав як відзначав його разом з родиною , коли жив в королівстві Румунія у 1930-х рр.
    :-) .

    ВідповістиВидалити