середа, 28 серпня 2024 р.

Творчі підсумки літа в "Дебюті"

 

   Атмосферно... саме так  хочеться назвати нашу літературно-музичну зустріч, бо проходила вона не у традиційному нашому залі, а у  "світлиці Юрія Федьковича", яка ще  залишається  для огляду після урочистостей з нагоди ювілею Буковинського  Кобзаря. Тут приваблюють своєю автентикою фотозони і хочеться надихатися  літературною спадковістю. 

А нам теж  було  чим пишатися, як і землякам наших авторів. Новоселицька газета "Слово правди"

на  своїх сторінках розмістила інформацію про вихід нашого Альманаху, де надруковані твори новосельчан  Аркадія Томульця та Хелени Щирої  з короткими переліками їх творів і фрагментом з оповідання Олени про свого батька, Дикого Івана Лукича, якого також пам'ятають і шанують у Новоселиці .
А  "Наш голос", літературно-культурний журнал українських письменників Румунії знайомить своїх читачів з літературною творчістю Сергія Гакмана.


Відтепер ці видання можна можна читати у відділі краєзнавства.
 Свою ж творчість  "Дебютівці"  присвячували темам, що хвилюють кожного. Найперше- це болюча тема війни  та тема віри в перемогу і збереження держави, які особливо відгукнулися у поетичних душах - вірші  Валентини Мацерук "Освідчення"  та  акровірші  Інни Гончар "День Незалежності України", які з дозволу авторок були прочитані для нас та гостей зустрічі. 
 Але життя має дуже розмаїтий спектр відчуттів, емоцій, реакцій, переживань. Із стресових ситуацій допомагає виходити творчість. А літній період  щедро дарував свої сюжети , як поетам, так і прозаїкам. 
Вірші "Набрати літа" (Ліля Бойчук),  
"Чим пахне літо?"  (Ольга Васкан)  "Натяки осені?" (Валентина Мацерук) - тому свідчення.
І чари мандрів від Раїси Рязанової (оповідання "Наталі" про враження від  поїздки до французького міста Бар та зустріч жінкою-мером )
та від Олени Дикої (оповідання "Чічірка" про пригоди у Італії)
захопили своєю видовищністю. Ми, слухаючи тексти, ніби й самі переконувалися у демократичності і людських якостях мера Наталі, разом відвідували  і французькі, і італійські кав'ярні та настільки поринули у атмосферу, що тут же "запрацював Купол". Бо без попередньої підготовки, оповідання Наталії Гриценко "Бажання насолоди або Сердечні спогади до кави"  виявилося тематично близьким, хоча це була подорож у часі..

Цікаво, що його обрано "таємним голосуванням", можна сказати, рандомно - із кількох оповідань, назв яких ми не бачили.
 Поїздки - це  завжи пригоди - цікаві і веселі, якщо на них дивитися з відповідного ракурсу. "Супермен"- від Сергія Гакмана 
та Герш Тайчер, власною персоною у якості туриста на батьківщину - у Чернівці та перше місце роботи  - с. Замогила Путильщини разом із  дружиною-іспанкою через озвучений Олександром Мартиненком переклад українською мовою 5-ї книги Г.Тайчера "Винахідник" 
були героями нашої уваги, допоки Діна Канюченко-Пугачова  дещо не змінила ракурс  та  перенесла нас на Созопольське узбережжя в Болгарії.
 ("Про червоний буйок і дівчинку-жабенятко"- оповідання). А , знаючи, як ми шануємо її вокальний дар та, очевидно, за вектором Купола , перегукуючись із  віршем О. Васкан "Місто. Парасольки. Дощ", виконала а-капелла  власну пісню "Дощ за вікном" та "В яблуневім саду" на слова батька, В.Пугачова.( От і ще один зв'язок з текстом О. Дикої з газети "Слово правди", та оповіданням Н. Гриценко про сімейні традиції, згадані вище). 
  "Дебют" дуже частно вражає різноманітними родзинками. Цього разу  нею стало оповідання "Палома бланка" від Ірини Горбачевської. Це історія однієї чарівної білої кішечки, яка  навіть, втілилася у портреті героїні оповідання, вишитим самою авторкою. Власниця Паломи  також була присутня в залі, знана чернівчанка, чиї талановиті фото з різних імпрез міста ми часто маємо  можливість переглядати. (Про цей "Дебют" теж буде у електронному варіанті  газети "Версії")



 Звісно,  не всі прослухані твори я тут назвала. Неймовірно глибокі філософські твори у Лілії Бойчук,  поезія Раїси Рязанової неодмінно будуть доступні у групі "Дебют читання". Запрошуємо знайомится в групі, запрошуємо на наступні наші зустрічі.

 Вдячні за фотосупровід Анастасії Невельській.

 До зустрічі у вересні .




Немає коментарів:

Дописати коментар