четвер, 1 серпня 2024 р.

"Дебют" - достойна зустріч серпня

 

  "Дебют" завжди відбувається  у чудовій атмосфері, адже об'єднує творчих особистостей  і слухачів, що надають перевагу авторському першопрочитанню творів. А якими сюжетами автори обдаровують і колег, і завсідників! Інколи самі собі заздримо. Та нинішня зустріч таки по-справжньому була особливою. Від самого початку у залі вирували такі емоції, які важко описати словами. Бо вийшов з друку і розійшовся до авторів, а подекуди і до шанувальників, наш Альманах.
  Кожен автор знає, який то трепет тримати в руках свіже власне видання. А коли всі твої друзі разом з тобою під одним "Куполом, тобто, обкладинкою, - радість перемножується. Від того часу ми разом  зібралися вперше , тому чи не кожен прийшов з власним томиком, щоб підсилити радість автографами  співаторів.  І ця урочистість, посмішки, вітання, радість з перших хвилин задали тон зібранню.  Приємно, що  Дебютівці прийняли рішення подарувати примірник бібліотеці. І тепер кожен, хто зацікавився, може почитати це видання, приурочене 10-річчю клубу. 

 А ми, з вдячністю за привітання і добрі напутні побажання від директорки Савенко Я.Г., поринули у атмосферу творчості. І вже з першоко кроку отримали неймовірний позитив і піднесення від дебютного омузичення поезії Ольги Васкан від неперевершеної співачки Валентини Чолкан: "Ходить тиша, ходить тихо". Це був перший сюрприз. Бо далі зустріч була багатою на них.
Сама ж Ольга Васкан цього разу виступила, як прозаїк з оповіданням "Розповідь маленької дівчинки, або баба Ірина". Подумалося, що Ользі Василівні, з часом, доведеться готувати книгу кулінарних рецептів власної родини. І це буде смачно!
  Останнім часом більшість наших поетів демонструє відчутні здібності у жанрі прози. І тому переходи від автора до автора, від твору до твору потребують певного переналаштування. І яким же сюрпризом цього разу став візит до "Дебюту" Сашеньки Мірінюк з її супутницею- гітарою. Кілька років ми були позбавлені радості чути цей кришталевий голос. Тому це було справжнім святом. Насолоджувалися запропонованими піснями українською і англійською мовами, чистотою голосу, майстерністю гри. Просто милувалися завтрашньою студенткою і бажали їй успіхів!


 Всім нашим відвідувачам відомо, що атмосферу у "Дебюті", зазвичай, створює суцільна імпровізація: тобто наперед не обумовлюються теми, автори самостійно обирають сюжети - нічого замовного. Але дуже часто нами керує "Купол" - і у темах-"алаверди" в тому числі. Цього разу кількох авторів об'єднала тема вражень від мандрів, втілених сподівань, пригод в дорозі, курйозів і ... ностальгії за новими мандрами. Свої оповідання запропонували  загальній увазі Олена Дика ("Одного разу в Італії"),

  В захопленні слухали про цю чарівну країну, але найбільш пронизливою була "Зустріч із Данте".
 Раїса Рязанова минулого разу лише ознайомила нас із фото, буквально напередодні  повернувшись із Франції. А цього разу емоції вже стабілізувалися у текстах  "Підкорення Європи" і "Спроба №5".  Милувалися подорожніми  краєвидами та співпереживали авторці  у її "матрацному романі".
А з Сергієм Гакманом ніколи не буває сумно, які б перипетії йому не трапилися в дорозі. Бо  і сам уміє, і нас закликає "Дивись мені в очі, або затримання терориста".
  А тим, хто ще не був у мандрах, чи, принаймні, у відпустках, Антон Попаденко подарував пісню "Дивлюсь я на небо". А капельне виконання неймовірно талановитого співака, з незвичайної краси голосом, вразило присутніх, взяло в полон і викликало бажання нових зустрічей з Антоном. Дякували аплодисментами   щирими  і довго не стихаючими.

 Цікавими фактами з релій життя завжди означені оповідання Софії Березіної. Часто в них ми знайомимося з історичними постатями, нелегкими випробуваннями в їх долях і щиро радіємо щасливому завершенню.
Фінішувала наша   зустріч   з оповіданням від Наталії Гриценко "Про чоловіків", представленого в жанрі "жіночого роману".  З легким приємним гумором, часом з щирим відвертим сміхом, якими супроводжуються всі тексти (як правило, фрагменти) письменниці, які вона пропонує на наших зустрічах. Повністю тексти сподіваємося почитати у її  книзі. І цього бажаємо авторці - видати нову книгу.
   Свято продовжується. З гарним настроєм готуємося вже до наступної  зустрічі.


За фото вдячні Анастасії Невельській




Немає коментарів:

Дописати коментар