четвер, 22 лютого 2024 р.

Чернівці зустрічають нову книгу

 





  У книг, як і у людей, є  свої дні народження.  Є  і період "ставання на ноги" і з часом - шлях до читачів. І буває "перший світський бал".  Таким був день прем'єри книги Софії Березіної 
" Оповідання чернівчанки".  Звісно, як прийнято, в центрі уваги була книга. Були і поважні гості, які приділили свій час та увагу цікавому знайомству.

 Авторка, як рідна мати, відпускаючи  у вільний особистий світ, знайомила товариство з тими рисами, якими наділила  свою творчу дитину Бо нова книга - особлива: до 10 попередніх документально-дослідницьких  видань з історії  євреїв Буковини додалася збірка художніх творів. Хоча розділ "Сімейна сага" - біографічний,   знайомить з родоводом самої авторки, її прабатьками, їх історією. А це надзвичайно цікавий пласт, доповнений фотографіями з домашнього архіву. 


Звісно, що кожна авторська книга має і своїх " хрещених батьків" - тих фахівців, які допомагають книзі мати своє індивідуальне обличчя. Як і для більшості книг членів клубу "Дебют-Читання"  художником, дизайнером, верстальником стала талановита Раїса Рязанова. Навіть на обкладинку вона винесла фрагмент вулиці, де проживає авторка. Впевнена, що малюнки за сюжетами окремих оповідань допоможуть чернівчанам і гостям міста, при першому перегляді нової книги, зорієнтуватися у їх тематиці.

І як кожне дійство перетворюється на свято, коли звучить музика, наша імпреза була саме такою: піднесено-святковою. З вдячністю  поринули у чарівний світ  творіння Е.Блоха з неймовірною Людмилою Шапко, скрипалькою Академічного камерного оркестру "Capriccio", заслуженою артисткою України.
Розповіді, читання фрагментів з окремих оповідань, есе доповнювали пісні у виконанні відомої співачки Лариси Бєлової, яка професійно, з врахуванням тематики  книги підібрала пісенний ряд: у її виконанні прозвучали  пісні на ідиш, і українською мовою. Пісні про Чернівці  і про 
" Ми всі прагнемо щастя". 
 
До обговорення з своїми  враженнями та добрими побажаннями долучилися  Ірина Тодорівна Яворська, директор видавництва "Технодрук", у якому було видано 7 томів книги "Історія євреїв. Славні імена",

Леся  Ілярівна Щербанюк, директорка муніципальної бібліотеки імені А.Добрянського, екскурсовод, що тісно співпрацює з Софією Ісааківною з питань вивчення історії міста,

Юрій Геннадійович Корнєв, член Національної спілки журналістів України своїм професійним поглядом охарактеризував розділи книги, бо він один з небагатьоїх, хто вже  її прочитав  і може дати пораду читачам.

 На зустріч з авторкою та новою  книгою прийшло багато прихильників її попередньої творчості, герої публікацій, друзі, члени родини, співробітники за попередніми місцями трудової діяльності.
 Колишній директор фабрики художньо-сувенірних виробів "Буковина" Іван Миколайович Паньків  ділився добрими згадками про високий професіоналізм економіста С.Березіної, висловлював захоплення  її літературною творчістю та бажав  подальшої наснаги. 

До таких  віншувань приєдналися  і члени Дебюту". Сергій Гакман, який нещодавно пережив власний емоційний захід висловив від усіх нас вдячність за творчість, за насолоду слухати в клубі щоразу нові оповідання ще до виходу книги. 

 Кожен виступ щедро і щиро нагороджувався оплесками. Байдужих у залі не  було. Все відбувалося від душі у теплій дружній атмосфері. Дарували квіти, добрі слова, посмішки і сподівання на "Далі буде".  Віримо, що і чернівчани так само  зацікавлено зустрінуть  цю книгу.
В добрий час відправлятися "Оповіданням чернівчанки"  в путь до  читача. Початок зроблено. Автографи - найприємніший ( на мою думку ) момент .

Модерувала  захід Ольга Серебріян.
 Фото  Анастасії Нєвєльської.

Немає коментарів:

Дописати коментар