неділю, 19 листопада 2023 р.

Прогулянки Чернівцями... "і на Тінистій вулиці постояти в тіні"

 

   Ви коли-небудь гуляли Привітною вулицею Чернівців? Чи Променистою.- Ні? Тоді Ранковою, Затишною, Струмковою, Джерельною, Тихою, Тінистою  вулицею, мабуть, доводилося.  А яка розкіш прогулятися  Перлинною або Смарагдовою! А може, Краєвидною От мені, на жаль добре знайома лише Зелена вулиця.

Мабуть, не лише мені. І не лише базаром. На вулиці Зеленій є відразу два старовинних кладовища – єврейське і християнське. Вони унікальні. Ці некрополі мають статус Історико-культурного заповідника. А Єврейське кладовище є одним із найбільших старих єврейських цвинтарів у Центральній та Східній Європі.

  Але ми ці унікальні туристичні об'єкти  залишимо і повернемося до нашого квесту. То ж  пропоную, давайте прогуляємося. Вже самі назви вулиць спонукають відійти від добре знайомих центральних вулиць  та пройтися-познайомитися. Вони так цікаво й привабливо, навіть, поетично  звучать: Гайова, Дібровецька, Лісна, Левадна, Лугова, Степова, Городня, Дачна, Садова, Пасічна та Парковий проїзд. Можливо, не до кожної існує проїзд громадським транспортом, та все ж, від Садової до багатьох можна дістатися маршруткою.

 Назви вулиць, що зазначені на карті нашого міста і які я пропоную відвідати  надзвичайно "смачні". Дочекатися б літа і майнути їх вивчати!

Фруктові: Абрикосова, Айвова, Виноградна,  Вишнева, Горіхівська, Грушова, Малинова.Обліпихова, Ожинова, Персикова, Плодова,Полунична, Сливова, Сунична, Тернівська,  Яблунева, Ягідна.

А ще є цікаві назви, що не "вписуються" у мій поділ:  Грибна, Колоскова, Житня, Пшенична, Сінна, Степова. Але ж, якщо є Лісна та Гайова, то чому б не бути Грибній? Цікаво, а що дало їй таку назву?

 А що за насолода  прогулятися вулицями з назвами декоративних дерев, уявляти чарівні  аромати і, навіть, вигадувати романтичні сюжети.
  Акацієва, Березівська, Вербова, Каштанова, Соснова, Тополина, Хмелівська, Ясенева вулиці. 

   Хоча мені у цьому списку не вистачає Магнолієвої. Бо коли розкітають магнолії, Чернівці перетворюються у суцільний квітуючий оазис.



 А попереду у нас найяскравіша прогулянка вулицями з квітковими назвами: 
Бузкова, Жасминна, Квіткова, Квітнева, Лінійна, Проліскова, Трояндова,  Черемшинова, Фіалкова


А ще існують дачні селища з не менш романтичними назвами, як то 
"Крокус", "Орхідея","Гвоздика", "Барвінок","Ромашка", "Квітуча Калина", "Соняшник", "Каштан" "Вишенька", "Черешенька" , Малинка", "Яблунька",...


  Цікаво? Знайти і спланувати маршрут вулицями допоможе Візіком і https://bestrealty.com.ua/map/c-chernivtsi-m1742393/%D1%8F#:~:text=%22%D0%AF%22%3A-,%D0%AF%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%20%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8F,-%D0%AF%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D1%8F



Немає коментарів:

Дописати коментар