понеділок, 9 листопада 2020 р.

Ланцюг бургомістра

 

Аверс: "Основою вільної держави є вільна громада", реверс: "Городяни крайової столиці Чернівців їхньому вільно обраному голові". 
 
 Мине ще небагато часу і чернівчани визначаться, кому ввірять ланцюг бургомістра.  А тим часом - трохи історії.

 За дослідженням Сергія Осачука, вперше ланцюг  у Чернівцях було виготовлено і вручено бургомістру  з нагоди святкування 500-річчя Чернівців. На той час цю посаду займав  Фелікс фон Фюрст, корінний чернівчанин.
Сергій Осачук детально описав віднайдене ним у архівах зображення : " Ланцюг має вигляд поєднання гербів Австро-Угорщини, Буковини і Чернівців. На медальйоні з одного боку зображено богиню із короною на троні  на фоні Центральної площі міста, а з іншого - богиня спирається на два щити із символами сільського господарства, тогівлі, ремесла і промисловості". І додав, що цей опис міг би бути зразком для  відтворення  відзнаки до 600-річчя міста.  Виготовленням символу чернівецької громади сьогодні ми завдячуємо заслуженому художнику України Оресту Криворучку. Саме за його ескізами виготовлено новий ланцюг.

  Символи державності і громади - два державні герби України, два герби Чернівецької області та шість гербів Чернівців, які з'єднуються декоративними елементами у вигляді  букових горіхів є основою ланцюга.  Медаль, розміром 60 мм в діаметрі , зображує: на аверсі - жіноча постать, що сидить у кріслі  із зображенням герба Чернівців на боковій частині. Тлом  є міська ратуша, книги, як символ науки й літератури. Напис на аверсі: " Чернівецька громада - вільно обраному голові". На реверсі медалі зображена жіноча постать на весь зріст, що тримає символи миру, злагоди, толерантності - пальмові гілки. А опирається руками на кам'яний мур з основними профільними гербами, які символізують економічний поступ  міста -торгівля, ремесла, промисловість, сільське господарство. Напис  на реверсі  -  "Основою вільної держави є вільна громада". 

  Згідно з положенням "  Почесний ланцюг міського голови одягається й носиться поверх костюма під час його вступу на посаду, відкриття й закриття першої та останньої сесій міської ради кожного скликання, під час церемоній відзначення державних свят, Дня міста, урочистих прийомів державних та офіційних делегацій, на інших урочистих загальноміських заходах"

  Першим головою Чернівецької міської ради, що отримав цей почесний статус  став Микола Трохимович Федорук  з нагоди  святкування 600-річчя Чернівців.

Фото : Сироткіна Анастасія https://photo.unian.ua/photo/157440-nikolay-fedoruk та інші- з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар