пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

Пам'ятники Чернівців скульптора Цісарика В.

 

19 листопада у нашому місті відбулась важлива і цікава подія : біля наукової бібліотеки ЧНУ ім. Ю. Федьковича відкрито новий пам'ятник нашому краянину Грегору фон Реццорі.  Про цю особистість є достатньо джерел інфоромації, є його книги у фондах бібліотек.  А про скульптора  хочеться сказати трохи більше.  Бо це 5-а робота Володимира Цісарика у нашому місті. 

                   

Пам'ятник Францу Йосифу І .
В співавторстві з заслуженим художником Івановим С. І.
Перший камінь під майбутній пам’ятник заклали 4 жовтня 2008 року, в дні святкування 600-річчя Чернівців. Уже через рік у сквері на вул. Мирона Кордуби встановили бронзовий пам’ятник Францові Йосифу. Монумент став дарунком місту на його 601 річницю від чернівчанина Арсенія Яценюка.
2015 року у Чернівцях відкривається ще 2 погруддя відомим особистостям , чиї імена вписано в аннали нашої історії






У рамках відзначення Дня міста та 140-річчя місцевого університету у Чернівцях відновили пам’ятник засновнику та першому ректору чернівецької alma-mater Костянтину Томащуку, людині котра створила світову наукову славу Чернівцям у 2015 р.
Автор погруддя К. Томащука львівський скульптор Володимир Цісарик.


Відкриття пам'ятника першому бургомістру міста Якобу фон Петровичу у Чернівцях, 29 липня 2015 р. У цей день у Чернівцях відкрили пам'ятник першому бургомістру міста Якобу фон Петровичу. Пам'ятник встановлено на розі вулиць Руської та Петровича до 200-річчя першого бургомістра Чернівців. Автором скульптури є львівський художник Володимир Цісарик.



2018 : 11 травня, до 117 річчя з Дня народження Рози Ауслендер У день народження поетеси чернівецького походження Рози Ауслендер на площі Пресвятої Марії відкрили її погруддя, встановлене за кошти Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту «Буковинсько-галицький літературний маршрут» (автори проекту Гельґа фон Льовеніх та Петро Рихло).

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/pamyatnik-vsesvitno-vidomiy-poetesi-rozi-auslender-vidkrili-u-chernivcyah-31968. Сайт http://acc.cv.ua/
  • Володимир Орестович Цісарик — український скульптор, монументаліст.  Є автором скульптур, бюстів, меморіальних дощок, учасник творчих проектів.

  • Цікавим фактом його роботи є знаковий проект :

    У 2019 році Володимир Цісарик реалізував мистецький проект по облаштуванню громадського простору у місті Ченду, (Китай).

    Скульптури Володимира Цісарика "Сильф", "Солар", "Морський коник", "Геліос" встановлені в одному з парків району Тянфу в Ченду.

  •  Більш детально творча біографія та перелік всіх його робіт в Україні та у міжнародному просторі подано https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%96%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
 Використано фото з відкритих джерел та архіву скульптора

Немає коментарів:

Дописати коментар