середу, 18 листопада 2020 р.

Чернівецькі платівки - теж наша історія.

 



Відомо, що історія розвивається за спіраллю, моди періодично повертаються. От і тепер у світі підвищився попит на грамплатівки. Слухати музику на вінілі стало модним, стильним, молодіжним. Своєю появою на світ грамплатівка зобов'язана французькому поетові, музикантові, ученому Шарлю Кро (1842—1888), що представив 3 квітня 1877 Французькій академії свою роботу «Процес запису і відтворення явищ, що сприймаються слухом». Вважається, що перші грамплатівки зі співом українською мовою були випущені у 1899 році фірмою «Еміль Берлінер» в Лондоні. ( Вікіпедія).

На території бувшої Росії платівки почали випускатися у 1910р. А з 1964 р. засновано Всесоюзну фірму "Мелодія".

Проте Чернівці, як властиво нашому місту, жили у власному ритмі. Тут завжди слідкували за змістовним наповненням життя чернівчан.Тому грамплатівки не лише завозилися у місто, але був налагоджений процес випуску безпосередньо у Чернівцях.

За посиланням cv.archives.gov.ua › pdf › dovidkovuy_aparat знаходимо запис : Р-1119 Чернівецька промислово – кооперативна артіль інвалідів “Червона зірка ” обласної Ради промислової кооперації, м. Чернівці Чернівецької області, а за списком фондів архівного відділу Чернівецької міської ради уточнюються дати діяльності : Р-48 Промислово-кооперативна артіль "Червона зірка" 1951 - 1954

Створенням цієї артілі місто вирішувало кілька проблем- трудозайнятості і забезпечення естетичних потреб наелення.

Знайшлося дуже мало інформації про випуск грамплатівок у Чернівцях, але за нечисельними зображеннями можна впевнено стверджувати, що продукція артілі задовольняла смаки нашого поліетнічного міста. Це були популярні пісні популярних виконавців.

(У 2-х частинах)


   Впевнена, що серед продукції "Червоної зірки" був значно ширший репертуар, і були серед них і українські пісні. Тому пропоную долучитися до вивчення цієї теми небайдужих краєзнавців. Давайте разом доповнимо і цю сторінку історії нашого міста.







 















Немає коментарів:

Дописати коментар