середу, 27 червня 2018 р.

Перший літній "Дебют"

Ще натхненні  недавньою зустріччю на творчому вечорі Р.Рязанової "Дебютівці"  і  червневий клуб розпочали саме Раїною ніжною, витонченеою  лірикою: "Червень у дощах", "Ліс кличе нас усіх" ( абсолютно дебютний вірш, написанеий напередодні). Поділилася поетеса і враженням від мандрівки Румунією у вірші "Легенди Трансільванії", і передала власні емоції на події, що не залишають нікого байдужим - "Війна..."

   Ці ж теми звучали і в поезії Тетяни Боріної : "Бранцям концтаборів", адже і травень, і червень - місяці, світлої пам'яті полеглих у роки 2-ї світової ,особливо гостро сприймаються в умовах нинішньої ситуації в Україні.
А мотиви літа  таки захопили всіх,- слухаючи вірші Ольги Васкан : "Теплі обійми літи я понесу у зиму...", "Дивує літо", "Ах літо- приємне, гаряче ...", "Вранішній сонця промінь" налаштовували на оптимізм і перспективу літнього тепла, незважаючи на нинішню погоду.

Ця, червнева зустріч була особливою, багатою на дебютні тексти, нові жанри  творів учасників, дебютні виступи. Постійна відвідувачка клубу Ірина Горбачевська дебютувала цікавим оповіданням зі студентсько-викладацького життя  "Мрія". Маючи велику практику викладання, вона нагромадила надзвичайно великий багаж вражень від  ситуацій на екзаменаційних сесіях, а вишуканий гумор дозволив викласти їх у довершеному літературному творі. Що й викликало відповідну реакцію слухачів.
 Експромтом долучилилися  до розповідей про комічні сесійні ситуації викладачі ЧНУ Валентина Чолкан і Валентина Бузинська
 І не один з нас поринув у спогади про власну студентську юність.
У новому амплуа виступила Софія Березіна. Її оповідання  з життя і побуту єврейської родини минулого століття було  сповненим  добрим  гумором і легкою ностальгією. Такі оповідання -спогади цікаво читати і як художню літературу, і можуть бути джерелом  додаткової інформації для краєзнавців.

Письменниця Наталія Куконіна , переможниця 2015 і 2016 років  конкурсів у Німеччині  за дитячу творчість у номінації "Гумор. Сатира. Іронія" продовжує і зараз працювати над книгою для дітей про місто Чернівці у проекті "Велика мала книга", де героєм є наше місто. А слухачам запропонувала  також  казку, де оживає місто "Одного разу у Зеленодольську". Артистизм виконання Наталі та її запальна енергійність і цього разу захопила і її, і нас. Імпровізація: двомовного читання   щойно-виданої казки "Олексійко в Шоколандії" сподобалася всім, без вийнятку.
  Поезію для дітей прочитала і Тетяна Боріна : вірші "Джміль"," Ранок", "Літній дощ", "Кіт і комп'ютер"," Залітний вітер" та поетичну казку Цезар і Адель". Поетичний доробок Т. Боріної - різноплановий. Для дорослих вона запропонувала філософські вірші  " Підсвідомість", "Час плине", "Куди  зника  невимовлене слово"," Старая кляча везёт воз, переполненній хламом...", 
 "Дитяча" тематика постала і в замальовці Сергія Гакмана про власного сина- "Артем, пряники і стрижка", з якої ми пересвідчилися, що татова харизма передалася синові сповна.

 Твори читайте у групі "Дебют Читання".

Фото, які так вдало передають настрій і характер всіх і кожного Раїси Рязанової.

Немає коментарів:

Дописати коментар