четвер, 21 червня 2018 р.

Невипадкові зустрічі : Раїса Рязанова.

Коли поєднується талант з широтою і щирістю душі, добрим серцем і чарівною посмішкою на додачу, то це і є подарунком долі. Рая Рязанова, її посмішка вже стала еталоном для всіх, хто має радість спілкування з художницею, поетесою, подругою. Чернівчанка душею, а не за походженням вміє закохати  у наше  місто і словом, і пензлем. Ці грані свого таланту  Рая  і поєднала на творчому вечорі  "Узор из нитей жизни...",третьому  у проекті "Невипадкові зустрічі". Це проект, який дає можливість членам клубу "Дебют- Читання" ширше розкрити свої творчі напрацювання, аніж на щомісячних зустрічах. 
  Цього разу було все: живопис, поезія, пісня, переклади, присвяти. А ще квіти і добрі щирі слова.
На зустріч прийшли одноклубники, особисті і віртуальні друзі, яким полюбилися світла лірика і майстерність пензля Р. Рязанової на сторінках соц.мереж. І це  надзвичайно приємно.  Відкрита душею "винуватиця" запросила усіх у  "мандри" життєвими шляхами, сторінками   книжкового світу, який розфарбовує фарбами своєї душі. Особливим акцентом став вернісаж малюнків, присвячених Чернівцям: роботи окремого проекту за замовленням чернівчанки, що нині проживає у США і знайомить з рідним містом тамтешніх жителів через сувенірну продукцію. 

 
І була Поезія. І все це життя і різножанрова творчість, як визначила сама Рая - схоже на матрьошку, де кожна  має своє наповнення . Кожна грань має свій блиск і свою цінність. Багата творча Раїна  біографія  з цікавістю сприймалася присутніми. Атмосфера була надзвичайно теплою, камерною , дружньою. Всі знаходилися на одній хвилі. 
 Дві години   - це капля в морі вражень, бажання слухати, спілкуватися, читати вірші.
Добре знаючи "дебютантку" Р.Рязанову, все ж відкривали багато нового і цікавого. Мене особисто вразило і наштовхнуло на думку, що  пов'язане з книгою Раїне життя, визначено долею ще з того часу, коли з'явилася "Ялинка на заставі", дитяча книжечка, присвячена військовим будням прикордонників та написана на прикладі сім'ї Рязанових і їх маленького первістка Павлика. 
Дитячі книги у оформленні Раїси Рязанової - це лакмусовий папірець, який і визначає глибину щирої душі мисткині. Адже Рая сповідує правило " Для дітей треба творити так, як для дорослих, тільки ще краще".
Вона ж стала ініціатором  серії "Маленька казочка", у якій вийшло з друку та підготовлено 3 книги наших "дебютівців" Галини Пелепюк-Мрихіної, Алли Чобан, Світлани Шаханової. Щойно вийшла з друку яскрава і розвиваюча віршована казка Наталії Куконіної "Олексійко в Шоколандії", яка таки пахне шоколадом- так майстерно проілюструвала її художниця Р.Рязанова.І сьогодні робота для дітей у цих авторок у самому розпалі, адже виграли конкурс і готують 2 книги "Велика маленька книга". Неможливо оминути увагою і довершену графіку Раї у книгах Г.Мацерука ( до речі, це була її перша робота у сфері книговидання), В.Михайловського, Т. Севернюк, А.Ісака 
 і ще, і ще...
Але час перегортати наступну сторінку, яка засвідчує, що талант Раї є резонуючим. Її харизма викликає відповідне бажання обдарувати поетесу і художницю власними творами. Раї присвятили вірші Олена Рутецька, Інна Гончар. Вона і для цієї зустрічі надіслала разом з квітами власні вірші-присвяти, які чудово прочитала Ірина Горбачевська.


Олег Віксіч, надихаючись талантом колеги створив словесний портрет-присвяту Раї. 


  Валентина Мацерук , яка вже засвідчила, що її душа вловила ритм Раїного серця  і на зібраннях "Дебюту" вже знайомила з перекладами її поезій на українську мову, цього разу знов продемонструвала красу  і мелодику Раїної поезії, яка обома мовами звучить проникливо, душевно і красиво.

А музичність її віршів спонукали до сворення пісень і раніше, у концертах військових частин незмінно звучали пісні відповідного настрою і тематики.  Помітне пожвавлення до вивчення історії міста, значна ностальгійна нотка у чернівчан із зарубіжжя, своєрідне повернення в дитинство викликало у Раїси Рязанової цикл поезій, присвячених Чернівцям, де образ міста настільки зримий, що не залишив байдужим і нашого автора-виконавця Олександра Мадея  на написання пісні на слова,які не можуть не полонити душу кожного чернівчанина у будь-якому куточку світу :
...И писались стихи, и рождались слова…
А, устав, он прилег отдохнуть на плече
У хорошего друга из города А,
Ну а краски вручил друг из города Че…
Пісенні вітання були від солістки обласної філармонії Олени Урсуляк,
і від Діни Канюченко-Пугачової, яка створила міні-спектакль-експромт, викликаний сюжетом однієї з представлених робіт "Акварелі".
 Словами атмосферу передати неможливо, а фото, частково, це може зробити. Натхнення, радість, піднесення зафіксували В.Безпальченко, С.Гакман,О.Мартиненко.
Запрошую- насолоджуйтеся і долучайтеся до наступних зустрічей з талановитими
  і зовсім не пафосними чернівчанами.

Немає коментарів:

Дописати коментар