вівторок, 13 січня 2015 р.

Наші обряди

З 13 на 14 січня в Україні святкують старий Новий рік!
А 14 січня свято на честь Василія Великого (329—379), архієпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Тому це свято називається Василя.
Святий Василь зробив дуже багато для віруючих людей, зокрема допомагав їм не втратити віру, закликав до терпіння, смирення та мужності. Василь Великий заснував два монастирі — жіночий і чоловічий, у кожному окрузі своєї митрополії утримував богадільні та будинки для прочан. Його життя — справжній зразок для наслідування.
Св. Василь Великий вважався покровителем землеробства. Тому основною обрядовою дією цього дня було засівання осель українців збіжжям із відповідними примовляннями.
Для дівчат день Василя був досить важливим, тому вважали, що ворожіння у цей день завжди збуваються і що б не вийшло — так і буде. На день Василя відбувалися й народні обряди свята.

На Буковині ім'я Василь особливо шановане. Багато Василів маємо і сфері культури краю, серед тих, хто працює в час, коли всі відпочивають, створюючи всім нам святковий настрій.Є Василі серед письменників, журналістів, словом, добрих наших друзів. Для них і ми заколядуємо, защедруємо і гідно повіншуємо :
Нас послав Святий Василь засівати в заметіль, й особливо дав наказ, щоб засіяли і в вас!!! Ще й навчив казати так: "На кохання сієм мак, сієм жито на добро, а для сміху ось пшоно, на здоров"я вам овес, щоб був кріпкий рід увесь. А від заздрісних осіб сієм вам пшеницю-хліб!!!" Сієм, сієм, засіваєм з Новим роком вас вітаєм!
Більше про народні свята і обряди - в бібліотеці. Звертайтеся, допоможемо.


Ще сонце не сходить - 
                  Василя приходить,вставайте! 
Свої іменини, свої уродини справляйте!
А ми в Ваші  іменини -хочем привітати,
І в честь Ваших  іменин щастя побажати.
Віншуєм  Вас, Василі: 
                  Здоров'я і сили,

Щоби Ви нам, Василі, много літ прожили!

                                                

Немає коментарів:

Дописати коментар