неділю, 11 січня 2015 р.

Краєзнавство в персоналіях

11 січня  127 років тому відійшов у вічнісь  Юрій Федькович.(Справжнє ім'я Осип Домінік Гординський де Федькович). Не стало  великого письменника, хто, фактично першим на Буковині поклав початок літератури рідною мовою.Поховання відбувалося 14 січня. І хоч погода стояла не нинішня, провести його в останню путь зібралось велике число його шанувальників.Ось друковані свідчення тих подій:

Коли ховали письменника Юрія Федьковича 14 січня 1888 року, був дуже сильний мороз. Про це пригадує Осип Маковей у своїй книзі "Життєпис Осипа Юрія Гординського-Федьковича". 
"Надворі стояв тріскучий мороз, коли "Руська Бесіда" приготовляла похорон Федьковича, – пригадує Маковей. – Вночі перед похороном зірвалася буря і сніжна метелиця, яка – здавалося – спинить усіх людей із сіл приїхати до Чернівець. Отже, не спинила: члени всіх читалень з чернівецької околиці прийшли; люди із села Топорівців блукали в темну ніч кілька годин, а таки не завернули домів; чотири читальники з Розтік за Вижницею їхали верхом всю ніч, важили життям, аби лише бути на похороні і зложити вінок на могилі поета. Та найбільше враження зробили гуцули зі Сторонця-Путилова, що з таких далеких сторін у таку лють надворі приїхали попрощати свого земляка. І з інших буковинських сіл прибули люди; з Галичини приїхала лише одна депутація (зі Станіслава), очевидно, через морози і сніги на залізниці… Дорогою з кафедри до кладовища музика йшла, але нічого не грала, бо інструменти на сильнім морозі замерзли. На кладовищі серед великої студени і метелиці відправили священики панахиду"

А цьогоріч пам'ять  Буковинського  Соловія вшановано презентацією 4-го тому 5-ти томного видання Вибраних творів, робота над яким розпочалося 2004 року в рік 170-річного ювілею письменика. До чергового тому ввійшли драматичні твори " Довбуш", "Керманич", "Хмельницький".

На читачів чекає цікава зустріч з творами видавництва " Буковина", особливо з невідомою донині трагедією " Хмельницький", яка вражає своєю актуальністю.







Немає коментарів:

Дописати коментар