середа, 28 серпня 2024 р.

Творчі підсумки літа в "Дебюті"

 

   Атмосферно... саме так  хочеться назвати нашу літературно-музичну зустріч, бо проходила вона не у традиційному нашому залі, а у  "світлиці Юрія Федьковича", яка ще  залишається  для огляду після урочистостей з нагоди ювілею Буковинського  Кобзаря. Тут приваблюють своєю автентикою фотозони і хочеться надихатися  літературною спадковістю. 

А нам теж  було  чим пишатися, як і землякам наших авторів. Новоселицька газета "Слово правди"

на  своїх сторінках розмістила інформацію про вихід нашого Альманаху, де надруковані твори новосельчан  Аркадія Томульця та Хелени Щирої  з короткими переліками їх творів і фрагментом з оповідання Олени про свого батька, Дикого Івана Лукича, якого також пам'ятають і шанують у Новоселиці .
А  "Наш голос", літературно-культурний журнал українських письменників Румунії знайомить своїх читачів з літературною творчістю Сергія Гакмана.


Відтепер ці видання можна можна читати у відділі краєзнавства.
 Свою ж творчість  "Дебютівці"  присвячували темам, що хвилюють кожного. Найперше- це болюча тема війни  та тема віри в перемогу і збереження держави, які особливо відгукнулися у поетичних душах - вірші  Валентини Мацерук "Освідчення"  та  акровірші  Інни Гончар "День Незалежності України", які з дозволу авторок були прочитані для нас та гостей зустрічі. 
 Але життя має дуже розмаїтий спектр відчуттів, емоцій, реакцій, переживань. Із стресових ситуацій допомагає виходити творчість. А літній період  щедро дарував свої сюжети , як поетам, так і прозаїкам. 
Вірші "Набрати літа" (Ліля Бойчук),  
"Чим пахне літо?"  (Ольга Васкан)  "Натяки осені?" (Валентина Мацерук) - тому свідчення.
І чари мандрів від Раїси Рязанової (оповідання "Наталі" про враження від  поїздки до французького міста Бар та зустріч жінкою-мером )
та від Олени Дикої (оповідання "Чічірка" про пригоди у Італії)
захопили своєю видовищністю. Ми, слухаючи тексти, ніби й самі переконувалися у демократичності і людських якостях мера Наталі, разом відвідували  і французькі, і італійські кав'ярні та настільки поринули у атмосферу, що тут же "запрацював Купол". Бо без попередньої підготовки, оповідання Наталії Гриценко "Бажання насолоди або Сердечні спогади до кави"  виявилося тематично близьким, хоча це була подорож у часі..

Цікаво, що його обрано "таємним голосуванням", можна сказати, рандомно - із кількох оповідань, назв яких ми не бачили.
 Поїздки - це  завжи пригоди - цікаві і веселі, якщо на них дивитися з відповідного ракурсу. "Супермен"- від Сергія Гакмана 
та Герш Тайчер, власною персоною у якості туриста на батьківщину - у Чернівці та перше місце роботи  - с. Замогила Путильщини разом із  дружиною-іспанкою через озвучений Олександром Мартиненком переклад українською мовою 5-ї книги Г.Тайчера "Винахідник" 
були героями нашої уваги, допоки Діна Канюченко-Пугачова  дещо не змінила ракурс  та  перенесла нас на Созопольське узбережжя в Болгарії.
 ("Про червоний буйок і дівчинку-жабенятко"- оповідання). А , знаючи, як ми шануємо її вокальний дар та, очевидно, за вектором Купола , перегукуючись із  віршем О. Васкан "Місто. Парасольки. Дощ", виконала а-капелла  власну пісню "Дощ за вікном" та "В яблуневім саду" на слова батька, В.Пугачова.( От і ще один зв'язок з текстом О. Дикої з газети "Слово правди", та оповіданням Н. Гриценко про сімейні традиції, згадані вище). 
  "Дебют" дуже частно вражає різноманітними родзинками. Цього разу  нею стало оповідання "Палома бланка" від Ірини Горбачевської. Це історія однієї чарівної білої кішечки, яка  навіть, втілилася у портреті героїні оповідання, вишитим самою авторкою. Власниця Паломи  також була присутня в залі, знана чернівчанка, чиї талановиті фото з різних імпрез міста ми часто маємо  можливість переглядати. (Про цей "Дебют" теж буде у електронному варіанті  газети "Версії")



 Звісно,  не всі прослухані твори я тут назвала. Неймовірно глибокі філософські твори у Лілії Бойчук,  поезія Раїси Рязанової неодмінно будуть доступні у групі "Дебют читання". Запрошуємо знайомится в групі, запрошуємо на наступні наші зустрічі.

 Вдячні за фотосупровід Анастасії Невельській.

 До зустрічі у вересні .




четвер, 1 серпня 2024 р.

"Дебют" - достойна зустріч серпня

 

  "Дебют" завжди відбувається  у чудовій атмосфері, адже об'єднує творчих особистостей  і слухачів, що надають перевагу авторському першопрочитанню творів. А якими сюжетами автори обдаровують і колег, і завсідників! Інколи самі собі заздримо. Та нинішня зустріч таки по-справжньому була особливою. Від самого початку у залі вирували такі емоції, які важко описати словами. Бо вийшов з друку і розійшовся до авторів, а подекуди і до шанувальників, наш Альманах.
  Кожен автор знає, який то трепет тримати в руках свіже власне видання. А коли всі твої друзі разом з тобою під одним "Куполом, тобто, обкладинкою, - радість перемножується. Від того часу ми разом  зібралися вперше , тому чи не кожен прийшов з власним томиком, щоб підсилити радість автографами  співаторів.  І ця урочистість, посмішки, вітання, радість з перших хвилин задали тон зібранню.  Приємно, що  Дебютівці прийняли рішення подарувати примірник бібліотеці. І тепер кожен, хто зацікавився, може почитати це видання, приурочене 10-річчю клубу. 

 А ми, з вдячністю за привітання і добрі напутні побажання від директорки Савенко Я.Г., поринули у атмосферу творчості. І вже з першоко кроку отримали неймовірний позитив і піднесення від дебютного омузичення поезії Ольги Васкан від неперевершеної співачки Валентини Чолкан: "Ходить тиша, ходить тихо". Це був перший сюрприз. Бо далі зустріч була багатою на них.
Сама ж Ольга Васкан цього разу виступила, як прозаїк з оповіданням "Розповідь маленької дівчинки, або баба Ірина". Подумалося, що Ользі Василівні, з часом, доведеться готувати книгу кулінарних рецептів власної родини. І це буде смачно!
  Останнім часом більшість наших поетів демонструє відчутні здібності у жанрі прози. І тому переходи від автора до автора, від твору до твору потребують певного переналаштування. І яким же сюрпризом цього разу став візит до "Дебюту" Сашеньки Мірінюк з її супутницею- гітарою. Кілька років ми були позбавлені радості чути цей кришталевий голос. Тому це було справжнім святом. Насолоджувалися запропонованими піснями українською і англійською мовами, чистотою голосу, майстерністю гри. Просто милувалися завтрашньою студенткою і бажали їй успіхів!


 Всім нашим відвідувачам відомо, що атмосферу у "Дебюті", зазвичай, створює суцільна імпровізація: тобто наперед не обумовлюються теми, автори самостійно обирають сюжети - нічого замовного. Але дуже часто нами керує "Купол" - і у темах-"алаверди" в тому числі. Цього разу кількох авторів об'єднала тема вражень від мандрів, втілених сподівань, пригод в дорозі, курйозів і ... ностальгії за новими мандрами. Свої оповідання запропонували  загальній увазі Олена Дика ("Одного разу в Італії"),

  В захопленні слухали про цю чарівну країну, але найбільш пронизливою була "Зустріч із Данте".
 Раїса Рязанова минулого разу лише ознайомила нас із фото, буквально напередодні  повернувшись із Франції. А цього разу емоції вже стабілізувалися у текстах  "Підкорення Європи" і "Спроба №5".  Милувалися подорожніми  краєвидами та співпереживали авторці  у її "матрацному романі".
А з Сергієм Гакманом ніколи не буває сумно, які б перипетії йому не трапилися в дорозі. Бо  і сам уміє, і нас закликає "Дивись мені в очі, або затримання терориста".
  А тим, хто ще не був у мандрах, чи, принаймні, у відпустках, Антон Попаденко подарував пісню "Дивлюсь я на небо". А капельне виконання неймовірно талановитого співака, з незвичайної краси голосом, вразило присутніх, взяло в полон і викликало бажання нових зустрічей з Антоном. Дякували аплодисментами   щирими  і довго не стихаючими.

 Цікавими фактами з релій життя завжди означені оповідання Софії Березіної. Часто в них ми знайомимося з історичними постатями, нелегкими випробуваннями в їх долях і щиро радіємо щасливому завершенню.
Фінішувала наша   зустріч   з оповіданням від Наталії Гриценко "Про чоловіків", представленого в жанрі "жіночого роману".  З легким приємним гумором, часом з щирим відвертим сміхом, якими супроводжуються всі тексти (як правило, фрагменти) письменниці, які вона пропонує на наших зустрічах. Повністю тексти сподіваємося почитати у її  книзі. І цього бажаємо авторці - видати нову книгу.
   Свято продовжується. З гарним настроєм готуємося вже до наступної  зустрічі.


За фото вдячні Анастасії Невельській