пʼятницю, 28 липня 2023 р.

Дебют липневий- літературно-пісенний

Жанрову поліфонію липневого "Дебюту" можна порівняти з веселкою: така  ж розмаїта, така ж піднесена, та, яка незмінно викликає посмішку і захоплення. Свято було надсвятковим за емоціями, радістю зустрічі, сюрпризами. Запевняю всіх:  літо щедро  приносить плоди не лише до фруктово-грибних кошиків. Творчі ужинки не менш  вагомі. Вони соковиті, яскраві, викохані на душевному грунті авторів. Принаймні, липнева спека поступилася  і додала комфорту у спілкуванні і "Дебют" був  тим майданчиком, де розкошувала творчість у повну силу. 

Анонсована зустріч з новою книгою письменниці Хелени Щирої (Олени Дикої) мала візуалізацію, що передувала майбутній презентації книги у вересні. 





Пані Олена з Раїсою Рязановою, яка ілюструвала та верстала книгу продемонстрували і розповіли про мотиви і джерела окремих ілюстрацій. Надзвичайно цікаві історії. Зокрема, ми дізналися про живописний  прототип однієї з героїнь "Бузкової стрічки",  родинні корені якої ведуть до роду Є.Ліпецького.(Міхеєва І.Р.)

Знайти буковинські паралелі   літературному персонажу допомогла науковиця Чернівецького художнього музею Л.М.Курущак. Родзинкою книги, що вміщує, окрім оригінального тексту,  переклади на 3 мови  є неповторювані в текстах ілюстрації, що супровджуються QR кодами, за ними читач перейде на ютуб-канал Хелени Щирої, і зможе продовжити читання під музику, яка надихнула авторку на написання цікавих історій. З нерпінням чекатимемо презентації книги восени.

  У новому жанрі творчості ми побачили і невгамовного Сергія Гакмана. Його участь у "Дебюті"  незмінно викликає не лише цікавість, але й справжнє захоплення здатністю освоювати нові платформи для втілення творчих здібностей.

Цього разу поважний науковець, перекладач, харизматичний автор-виконавець гумористичних оповідань з  сюжетами із власних пригод постав у ролі актора озвучуваня мультфільмів румунською мовою.

А з літературного доробку ми прослухали його оповідання "Іноземець"  у авторському перекладі на українську мову.

   Піднесену атмосферу  створювала і так звана вокальна сторінка. Неймовірно приємно, що пісня повертається в "Дебют". Ми завжди з радістю очікуємо візиту до рідного міста чарівної Сашеньки Мірінюк. Так, саме Сашеньки, бо її співочий дар знаємо з її ж дитинства. Юна Олександра кілька непростих років не мала змоги бути на наших зустрічах. Тому особливо раділи  чудовому, як ми назвали, кришталевому звучанню її голосу. Саша заспівала улюблену багатьма пісню І. Поклада  на слова  Ю. Рибчинського  "Чарівна скрипка" ("Сіла птаха...").

  Повернулася до "Дебюту " і авторська пісня. Радо вітали Діну Канюченко-Пугачову та зачаровано слухали її пісні "Не даруй мені"  та  "А я ще молода".

 Обом виконавицям дарували захоплені щирі оплески, сподіваючись, що традиція емоційно збагачувати "Дебют" пісенною творчістю залишиться  і на майбутнє.

 Талановитим поетичним словом  ділилися Ольга Васкан, Лілія Бойчук, Ірада Керімова, Раїса Рязанова. 

" Я люблю тебе- кажуть квіти" (Ольга Васкан)

"Все буде добре"- присвята землякам-маріупольцям від Іради Керімової.

"Літа повен подолок" ( Ліля Бойчук).

"Шкода- листів не пишем на папері" ( Раїса Рязанова).

  А Валентина Мацерук саме в день зустрічі написала нового вірша , але прийти, на жаль не змогла. Та  все ж ми його почули у виконанні Ірини Горбачевської. 


"По підвіконню - азбука Морзе" - це назва вірша Валентини Мацерук. І ось тут традиційно спрацював "Купол". Бо нашій  увазі Галина Мрихіна запропонувала оповідання "Азбука Морзе".Запевняю, авторки не змовлялися.

 Відомо, всі автори відкриті до зворотного зв'язку з своїм читачем. Про власний досвід отримання  відгуків, серед яких трапляються різні, часом і некоректні, Софія Березіна відобразила у оповіданні "Людиноподібні".


Справедливості заради додам, наші автори чудово володіють і поетичним, і прозовим даром. І щоразу доводять це. І Ліля Бойчук і Ірада Керімова також читали і поезію, і прозу. І всі названі поети не обмежувалися одним віршем. Хочете їх почути?- запрошуємо на наші зустрічі. Будемо раді новим знайомствам.  Наші анонси  - під такою аватаркою. Вхід завжди вільний.


Або ж читайте твори "Дебютівців" у одноіменній групі фейсбуку за посиланням  

https://www.facebook.com/groups/173741486600486

Модерувала  зустріч Ольга Серебріян . Фото Анастасії Невельської

Немає коментарів:

Дописати коментар