четвер, 23 грудня 2021 р.

Дебют 2021 передав естафету

 

  Маленькою такою, затишною компанією  і без секретів, але з святковим настроєм зібралися в морозний день, щоб провести цей непростий рік , надихнутися  позитивом і щиросердністю та взяти його, цей настрій творити, реалізовуватися,  радіти у  наступний рік. "Що було, що є і що буде?"- ділилися  успіхами, обговорювали найближчі плани, які вже на шляху до втілення. А про глобальні плани - діяли за правилом не насмішити Бога. Одне знаємо точно: "Дебют" і надалі буде відкритим, доброзичливим, різноманітним, багатожанровим  і очікуваним  для всіх, хто приходить до нас  на вогник творчості. 

 Коли читає Володя Ткач власні твори, ми часто мандуємо з ним  то до Португалії, то до Бразилії, то до Туреччини. Знайомимося з цими країнами, завдяки  одному з багатьох  авторських талантів. Завжди  цікаво спостерігати за акторством виконання. А Володя це уміє.І власні, і перекладені твори у нього оживають і "говорять".
 
Не менш заінтриговано ми завжди очікуємо виступу харизматичного Сергія Гакмана. У його творчості так само є і оригінальні авторські, і перекладені ним  тексти. Та що б не читав Сергій, це неодмінно буде по-акторськи майстерно і цікаво. 
Але  рейтинг сценічного втілення у своїх героїв, беззаперечно очолює Ірина Горбачевська. Її  читання творів, що, достеменно знаю, не записані в жодному записнику, не "заховані" в пам'яті девайсів, а виключно збережені лише в авторській пам'яті створює враження, що ми присутні на таїнстві творення "тут і зараз". І незалежно від теми- це таки лабораторія творчості і акторської майстерності. 

 У наших авторів, як і у письменників взагалі, є свої шанувальники. І у Галини Мрихіної є вже свій "фан-клуб". Звісно, це жарт в певній мірі, але її оповідання завжди очікувані. Бо і читає Галина не менш талановито, ніж пише. А який шлейф образів, ароматів, акцентів  "тих" Чернівців! Тому кожного разу загадуємо - " а про що буде сьогодні?"
 Особливим ліризмом пронизані твори Олени Дикої, як і сама манера читання.  І не дивно, що іноді у нас на зустрічах звучить  "читання на біс".

А далі звучала поезія. Ольга Васкан. Вона завжди дуже швидко відгукується новим віршем  на події, чиїсь рефлексії, настрій. Природа і погода  завжди відлунюють  у поетичних рядках. Дитячі вірші сусідять з лірикою для дорослих. Так  і цього разу Оля не оминула ні чарівності засніженої зими, ні очікування Святого Миколая.

  І що найбільше підкуповує (мене особисто) у наших зустрічах, то це, що ми не замикаємося кожен лише на своїй творчості. Хочеться бути на одній хвилі з творчістю молодих, занурюватися у їх світ, відчувати їх емоційний  стан. Хоча це не так просто. Молодь мислить іншими категоріями, інакше  сприймає реалії і трансформує їх вже в особистісній формі. Завжди цікаво слухати поезію Марини Горбатюк. Вслухатися і ... дивуватися.
 "Цей паперовий космос – тихий драглистий ґлей,
тембри його звучання – дикі, суворі, легкі."-
початок одного із прослуханих віршів, який таки змусить прочитати до кінця, а потім поцікавитися і іншими поезіями Марини.
 А своєрідною зміною так званого сценарію (бо ми ніколи їх завчасно не складаємо)  цієї зустрічі було  неодноразове звернення до багатогранної творчості Раїси Рязанової. 
Спочатку ми розділили гордість за доробок художниці-дизайнера книг, що побачили світ цього року .
( У цій книзі Рая і дизайнер, і автор одного з текстів про Чернівці)
А надалі виступи всіх учасників перемежовувалися  Раїною поезією. Умовним другим блоком стали вірші, які з неймовірною швидкістю набули пісенних крил, причому у день написання і зовсім у іншій країні. Ми змогли їх послухати також. На одну з них поетеса з нашим щирим другом Олександром Мартиненком вже створили і відео:  
https://www.youtube.com/watch?v=F3Ix7m64ghY
А ми сподіваємося, що до наступного "Дебюту" вже буде створено і другий. А, може й не тільки другий, адже Раїна поезія справді  дуже музична.


 І закінчили ми свій передноворічний "Дебют" теж  поезією Р.Рязанової, вже дебютною. написаною напередодні.  
 Теплих посмішок, щирих побажань, гарного настрою нам не бракувало. Атмосфера взаємодовіри і щирості дає нам можливість бути собою. І це  варто берегти. З цим ми і переходимо до нового року. Ми бажаємо всім - авторам і їх прихильникам  мирного, безковідного року, сприятливого для творчості і зустрічей.
Фото Ольги Нагаєвої, Раїси Рязанової, Ольги Серебріян


Немає коментарів:

Дописати коментар