понеділок, 27 грудня 2021 р.

Nota Bene: * Імена відомі...*Консульства...

 

Є правильна прикмета: не переносити  борги у новий рік. Це я до того, що часто трапляється, коли вже публікацію розміщено, знаходяться додаткові цікавинки за темою. То ж хочу доповнити дві попередні публікації.

"Буковина: імена відомі і невідомі."  

Помітила, що імена відомих, прямо чи опосередковано, здебільшого, пов'язані з літературою.

Католицький священник, племінник Льва Толстого, Микола 16 листопада 1897 року відслужив літургію в Успенській  греко-католицькій церкві  по вулиці Руській, 28.На той час - Церква Петра і Павла (Старик В. Чернівці мультикультурні). Прихожанами цієї церкви були відомі буковинські письменники, класики української літератури Юрій  Федькович, Ольга Кобилянська, Ірина Вільде. Неодноразово (1891,1895, 1897 відвідував  її  проповідував  видатний релігійний діяч А.Шептицький, якому у 1991 р. відкрито меморіальну дошку на будинку на вулиці його імені , де він проживав під час візитів, і який знаходиться навпроти церкви.

  А дослідниця Катерина Валявська, описуючи етикет заможних родин  вказує, що ознакою шляхетності, особливо для молодих дівчат, було вміння гри на фортепіано. Тому заможні чернівчани, підкреслюючи свій статус запрошували до своїх дітей учителів не тільки місцевих.  "Так, в маєтку барона Є.Гурмузакі приватні уроки музики надавала сестра  відомого французького письменника Віктора Гюго - мадам де Гює" ("Салонна культура Буковини в австрійський період"). Справедливості заради слід зазначити, що мадам де Гює (за версією Л.Щербанюк- мадам Гійом

//https://shpalta.media/2020/07/14/navishho-ferenc-list-pri%D1%96zhdzhav-do-chernivciv-ta-na-yakij-vazhlivij-krok-jogo-nadixnulo-nashe-misto/),

вочевидь, була родичкою письменника, оскільки у В.Гюго кровними були лише брати. 

А коли вже мова торкнулася імені видатного французького письменника, то Чернівці увічнили його пам'ять назвою вулиці.

  А щодо предстаівництв іноземних держав - трапилася інформація про ще одне консульство.На розі вулиць Гьоте  і Університетської, за легендою було Іспанське консульство. 

Фото О. Харитонової 

Фото В. Григорчука
 " Було це за румунських часів. У старовинному триповерховому будинку № 15, що на розі вулиць Університетської та Гете, знаходилося тоді іспанське консульсто"  (Марина Кавкало https://molbuk.ua/chernovtsy_news/208536-nevidoma-bukovyna-legenda-pro-ispanku-i-vtrachene-kokhannya.html)

Буде чудово, якщо знавці історії міста проллють світло, легенда це, чи факт, бо про  іспанське консульство мені, особисто, не вдалося віднайти підтверджень у друкованих джерелах.


Немає коментарів:

Дописати коментар