четвер, 11 березня 2021 р.

"Дебют": березневе натхнення

 

Жодна пандемія  чи негода не може бути перешкодою для творчості. Так само не може подолати непереборне бажання зустрічатися (хоча б віртуально) та насолоджуватися плодами цієї творчості. Особливо, коли збираються  близькі за духом  творчі особистості, автори, які вміють так щиро і тепло сприймати доробок кожного. Так, є легкий сум від того, що фізична відсутність  таки відчувається, але є й свої переваги. Ми в онлайн - зустрічах маємо більше можливості поспілкуватися з друзями з-поза меж Чернівців. І це не применшує градусу наших емоційних особистих зібрань.

 Світлана Андронік вже давно відома в мережевих літературних колах. Вона  є переможцем численних конкурсів, вже й сама організовує такі он-лайн зустрічі,  цього разу поділилася не лише своєю, незмінно вражаючою і стилем, і образністю, і глибиною   поезією, але й  трохи "підняла завісу"  у світ творчих планів. На часі - робота над книгою. І що не менше приємно : вона створюється у художньому оформленні Раїси Рязанової. Така творча співпраця "Дебютівців"  - найкрасномовніша оцінка результатів нашого спілкування. 
  Свіжою публікацією власної поезії у поетичному збірнику  поетів заставнівщини потішила і Марія  Антоняк .

           Чудове поетичне  вітання березневим свіжим вітром прилетіло і з Новодністровська від Інни Гончар, яке прочитала Рая Рязанова. На жаль, робота  і час зустрічі  для багатьох наших постійних учасників були не на нашу користь, навіть для віртуальної зустрічі.
 

 Але натомість, ми отримали задоволення  від можливості побачити і послухати авторське виконання однієї з глав майбутньої нової книги Юхима Думаніса . "Фанічка" - так умовно я її назвала  за іменем героїні, з якою знайомилися. 
 
Як завжди, проза змінювалася поезією. Ми ближче познайомилися з Ольгою Пашковою, з якою, на жаль, мали лише одну зустріч восени. А от весняні мотиви, чудовий стиль, володіння словом впевнили  -  Олиних віршів  чекатимуть шанувальники поезії.

Цікава за сюжетом, щемно-ностальгійна проза  " Яблуневий сад"  Олени Дикої  викликала щирі емоції співпереживання героїні і ситуації,  мимоволі пролягли паралелі  до власних студентських років (принаймні, у мене, бо вони пройшли  у столиці і в тому ж районі), а Ю. Думаніс, навіть, без сумніву впізнав, про кого йдеться у розповіді.

І  дебют у "Дебюті"- ми  познайомилися з новою гранню літераторки Раїси Рязанової. Її поезія, безумовно, високого рівня. І ми лише чекаємо завжди її новинок. Вони були. Але вразила Рая цього разу своєю прозою. Не переказуватиму. Твори, прослухані  нами,  доступні всім в групі на Фейсбуці. Але варто сказати, що з таким гумором і майстерністю описати, чи не всім знайомі, проблемні ситуації - треба бути майстром.

І звичайно,    ми завжди очікуємо  "прем'єри" від Сергія Гакмана. Щоразу - це феєрверк  вражень від тексту, виконання, вміння у повсякденні знаходити ті нюанси, які надихають на створення чудових замальовок-спогадів. Хтось знає Сергія серйозним науковцем, хтось  активним організатором і перекладачем у міжнародних зустрічах. А нам поталанило на знайомство з таким харизматичним автором, щирим другом, а цього разу ще й організатором зустрічі на новій для нас платформі. За це ми всі щиро вдячні. І з усіх аплодисментів - окремі - для Сергія Гакмана. 
  Дуже приємно, що наших клубних  зустрічей очікують не лише автори, але й постійні слухачі першого прочитання нових творів. Ми цінуємо цю зацікваленість, дорожимо кожною реплікою-реакцією  і вдячні, що ви залишаєтеся з нами в цей "карантинний час".  
  І щоб зберегти цю неповторну ауру до наступної зустрічі - кілька фото на згадку. ( Скрін Сергія Гакмана)








Немає коментарів:

Дописати коментар