суботу, 11 липня 2020 р.

День художників і поетів.


 
12 липня - день щедрий на дні народження добре знаних у Чернівцях митців. Та і не лише у Чернівцях. Справжнє сузір'я творчих, яскравих, талановитих людей прийшли у цей світ, щоб наповнити його своєю позитивною аурою, підняти нас над буденністю, передати нам щедроти власних  багатих душ. Дивлячись на плоди їх труда , віриш- "Краса врятує світ!
 Хто ж вони? Почну знайомити з насамперед з ювілярами.
Раїса Рязанова, художниця,  дизайнер, поетеса народилася 12 липня 1955 р. у Новосибірську. А доля подарувала їй не лише талант, а й безліч доріг просторами тодішньої держави : від східних кордонів до західних. І саме завдяки цьому, буковинці  мають чудовий привід пишатися знайомством з мисткинею, чия праця збагачує наш мистецько- літературний світ. Пишатися знайомством з відвертою, щирою, доброзичливою людиною. Вже 40 років Раїса Леонідівна відчуває себе буковинкою, чернівчанкою. І всі роки переливає  щедрість своєї душі у  кожну  справу, яку їй довелося виконувати. Бо фахово вона займалася багатьма різнопрофільними справами- така вже доля військовослужбовців: бути там, де визначила доля.
Але найбільше Раїса Леонідівна  реалізувалася  у книжковому світі. Багато маленьких буковинців зростало і вчилося читати за книжками з яскравими, добрими ілюстраціями чарівниці пензля.
Багато хто з дорослих читачів впізнавав її стиль графіка у оформлених книгах  авторитетних буковинських авторів. Така співпраця  вже наближається до 200 книг.
Як художниця Р.Рязанова знайомила нас на виставках своїх робіт у Обласному краєзнавчому музеї, Обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка.

 А з часу заснування клубу " Дебют -Читання" для загалу   розкрилася ще одна грань обдарованої  творчої  душі: поетична. З того часу у світ вийшло 2 поетичні збірки, а високохудожній рівень і душевність Раїсиного поетичного слова спонукав Валентину Мацерук до перекладу її віршів на українську мову. І двомовна книга "Отражение/ Віддзеркалення" у авторському дизайні побачила світ минулого року. Її яскраву презентацію у дворику Ратуші  добре пам'ятають чернівчани. 



 12 липня  своє 70-річчя а також 50-річчя творчої діяльності зустрічає і "легенда Чернівців" Броніслав Тутельман.
І це без іронії. Бо ім'я знаного в світі художника, найперше асоціюється з Чернівцями. Хоча рамки  його творчості необмежені одним жанром.  ( Художник займається живописом, інсталяцією, кольоровою фотографією. Географія художніх виставок Броніслава  вражає. З 1970 року – учасник обласних, республіканських, всесоюзних та міжнародних виставок. Персональні виставки: Москва (1976; 1983; 1984; 1988), Київ (1996; 1997; 1998–1999; 2001), Львів (1990; 2006–2007), Чернівці (1977; 1989; 1999; 2006–2007), Стамбул (1990), Відень (1991–1992);Берлін (1991; 1992); Ізраїль (1993), Австрія (1994), Угорщина (1998), Німеччина (2009).
 Художник багато мандрував, але завжди жив у Чернівцях.
  Броніслава   з любов'ю називають по-приятельськи Бумою. І це не від панібратсва, а тому, що  асоціюють його  з символом міста. Варто назвати це ім'я і кожному зрозуміло про кого йдеться.  Бума неймовірно любить Чернівці і ця любов взаємна. Хоча  художник не став «портретистом» міста: -
 " Я ніколи не писав місто з натури. Місто, скоріш за все було фоном  для передачі екзистанційного стану людини у штучних реаліях буття"- говорить Броніслав.- З часом я почав застосовувати "цитати" міста (типові для Чернівців), і візуалізація міста у зображенні  ніби зникла".


 Як кожна творча постать, Броніслав реалізовує  свій талант в різних напрямках. Жанри зображувального мистецтва набувають нових форм. Живопис Броніслава  значно доповнився фотомистецтвом. В одному з інтерв'ю фотохудожник Броніслав Тутельман так пояснив цю грань своєї творчості: "Хтось вигулює свою собаку, я ж вигулюю фотоапарат. Чи він мене.  Якби мені колись сказали, що я буду фотографувати, я б здивувався. І не повірив би...Так трапилося, що мене завжди оточували знакові, серйозні  фотографи, ми товаришували...   
Є таке поняття, як фотографічне око. Воно або є, або його немає. Я розмовляю з вами, а подумки фотографую..."
  А ще Броніслав відомий своїм оригінальним оформленням ювілейних дат. Ми пам'ятаємо попередню імпрезу на вулиці Ольги Кобилянської .

 Нинішній ювілей Броніслав також відзначить публічною подією. Трохи зміщеною в часі, але відбудеться. І це буде ювілейна виставка. Резонно , що в період пандемії "Губернатор Сергій Осачук запропонував мені, оскільки це рік ювілейний і можна дещо змістити дату виставки, організувати її одночасно з міжнародним поетичним фестивалем "MeridianCzernowitz". Не у рамках фестивалю, а паралельно."  Тож  офіційне відкриття заплановане на 4 вересня у Центрі культури "Вернісаж". Як зазначає сам автор виставки, це дуже масштабний проект. Броніслав Тутельман готує до виставки понад 50 своїх робіт та каталог.


 А ще 12 липня - дні народження відмічають 2 відомих чернівчан.

Тетяна Боріна, відома, як письменниця Тетяна Яницька. У її творчому доробку   5 книг, ряд публікацій у товстих журналах та буковинській періодиці. Вся професійна діяльність Тетяни Георгіївни пов'язана з книгою. Особистий читацький стаж - безвимірний. Літературний світ для неї став і вікном до інтелектуально-естетичного буття, і  джерелом натхнення, і, врешті, відкрив двері та прийняв до когорти творчої еліти. Тетяна Георгіївна - автор  різножанрових творів : ліричної і громадянської поезії для дорослих, дитячих віршів, прозових етюдів і казок. А ще Тетяна Георгіївна експериментує, створюючи  поезію у різних  східних стилях, що надзвичайно цікаво. Членкиня літературногго клубу "Дебют- Читання" від першої зустрічі  за більш, ніж 5 років дарує насолоду бути першими слухачами її творів.










Тетяна Георгіївна має коло шанувальників і щирих друзів, які завжди очікують від неї літературних новинок. І на презентації її нової книги у 2019 р. засвідчили своє захоплення та висловили побажання подальшої творчості..

 Відеосюжет презентації книги " Недосказанное":
https://www.youtube.com/watch?v=x8q8bGJjitc&feature=share&fbclid=IwAR2TKDBB5_IbG1ScoOYJfh-q1iIbnKPqCtuI9uZrih2_eDikZMYBItcY8Is

   Мистецький ареал Чернівців своєю впізнаваністю у світі  в значній мірі завдячує  присутності у ньому  художника Олександра Гармидера.


Він  не любить філософствувати щодо своєї творчості.-"Просто мені хочеться працювати і я працюю"- говорить Олександр. А напрацьовано багато.  З 2005 р. він -
Член Національної Спілки Спілки художників України. Працює у різних стилях.

 Майстер буковинськогго пейзажу. Роки навчання у Вижницькому (тоді) училищі прикладного мистецтва наблизили митця до магії Карпат.
Багата  красою  аура карпатської гуцульщини, народних обрядів назавжди поселилася у творчій душі живописця. З нього він черпає натхнення, а результатами, втіленими на полотні, щедро ділиться з нами.
Його  персонажі  згодом переселяються і на його полотна з міськими сюжетами. І це магічно. Тут оживають Чернівецькі легенди, тут оживає і дихає унікальна  історія міста.
  
З нечислених авторських пояснень до  робіт досить цікавим є фрагмент з його інтерв'ю, яким хочу поділитися:    
"Завжди експериментую, тож коли захотів створити щось оригінальне – написав серію творів про наше місто. Сюжети вийшли навіть трохи поетичні, – розповідає «Погляду» художник Олександр Гармидер. – Ось «Драбина в небо» – там сидить сажотрус... У «П’ятому колесі» йде мова про те, як людина щось робила-складала і раз – зайва запчастина. Такі собі саркастично-фантастичні картини вийшли. А в «Троїстих музиках» намальовані три різних за національністю музиканти: єврей, за основу взяв Яна Табачника, придивіться – побачите. А також циган і буковинець. Тобто завжди у нашому краї музиканти були у складі інтернаціональних колективів. І ці роботи у 2007-2009 роках отримали чимало схвальних відгуків на виставці «Світ левкасу» у Львівському художньому музеї, а також «Світ левкасу» в Бухаресті та «Сучасне мистецтво Буковини» в Австрії. Одразу після виставок їх придбав колишній чернівчанин, а нині – київський колекціонер.

  І ми з щирою вдячнісю і великим задоволенням вітаємо ювілярів і іменинників та бажаємо цій чарівній четвірці здоров'я і творчого лету. Нових виставок, книг, зустрічей з шанувальниками!

Немає коментарів:

Дописати коментар