середу, 1 липня 2020 р.

Чернівці. Прогулянка під ліхтарями

Нещодавно головний туристичний об'єкт Чернівців - Резиденція метрополитів Буковини і Далмації, а нині Чернівецький національний університет імені Юрія  Федьковича отримав додаткову оздобу- нічне підсвітлення. Про що повідомив губернатор краю С.Осачук  та електронне видання "Шпальта".
Вражає своєю красою місто  вночі, мабуть ще більше, ніж вдень. Підсвічені будівлі старого  міста надають йому додаткової чарівності і загадковості. Атмосфера певного драйву і, навіть, деякої містичності  приваблює  відвідувачів нічних екскурсій. Особливо, коли у романтичного  гіда є такий "чарівний ліхтар". 

 Ліхтарі супроводжують нас  і вночі і вдень. Влітку і зимою.З року в рік. Різні за формою,  деякі - справжні витвори мистецтва. Навіть на ювілейній монеті з нагоди 600-річчя міста викарбовано чернівецький ліхтар.
 А ось так виглядає цей ліхтар в оригіналі.
















Ліхтарі Резиденції. Саме найвишуканіші ліхтарі зустрічають чернівчан і гостей міста в найбільш відвідуваних  місцях.
Дещо іншої конфігурації  ліхтарі прикрашають вулицю вулицю Ольги Кобилянської



Ліхтарі біля Базиліки  Воздвиження Всечесного Хреста мають уже іншу форму, вони, ніби з тих, минулих романтичних  часів. Вони вже не підвісні, а спрямовані вгору, на опорах.Такі ж височіють і обабіч Ратуші.( Є думка, що вони збереглися з часів встановлення).
Освітлюють сходи до Вірменської церкви ( вул.Українська)
 А ось такі вишукані, які нагадують  чи то квіточку конвалії, чи крапельку роси супроводжують  нас   впродовж вулиці Головної.



  
Зовсім трохи інакше виглядають ліхтарі на території скверу біля Свято-Духівського собору. 
А якого шарму надають місту ліхтарі-кулі. Вони прикрашають площі і сквери вдень, і додають романтичності сутінкам.  ( Площа Філармонії)

Вулиця Героїв Майдану, поблизу "Юності Буковини"

Вулиця Турецька















Ліхтарі - самі собою теж неабиякі романтики: вони самі обирають - чи бути свідками  закоханих у гущавині зелених скверів, чи поспілкуватися з пернатими.

Цікаво поєднується сучасна форма ліхтарів  з  пам'ятником Францу Йосипу у сквері по вул. М. Кордуби


 А бере початок ця феєрія нічного освітлення  .... не в такі вже сиві часи. Всього 124 роки тому. 27 лютого 1896 року вулиці міста вперше засяяли електричним освітленням. Цікава передісторія і, власне, історія побудови міської електростанції вміщена у публікації О.Драгомирецької та опублікована в газеті "Доба". Цікавою розвідкою  ділилася і  О.Чайка 
(газета "Версії").  Не переповідатиму. Хочу зустрітися з вами в бібліотеці,впевнена, що і інші джерела теж є. Але  дещо процитую."Перші згадки про освітлення Чернівців знаходяться в міських рахунках за 1784-1785 рр."   Тобто місто таки освітлювалося. Але - гасовими ліхтарями, що встановлювалися на дерев'яних, а згодом на залізних стовпах. Уявляєте, скільки місту потрібно було фахівців з їх обслуговування? Технічний прогрес таки вбиває певні професії. А в Ужгороді такому ліхтарнику навіть пам'ятник є.
Але ми в Чернівцях.

 Офіційно електростанцію на вулиці з теперішньою назвою - Лесі Українки  ввели в дію наступного дня (28.02.1896 р.) після ввімкнення освітлення вулиць. Найпершими  у місті
електрифіковано вулицю Головну і площу Ринок.


 
Вражає висота електроопор.
А деякі електричні стовпи з минулих часів ще можна зустріти і сьогодні .
Разом з тим, на вулиці Андрея Шептицького, будинок №10  ще збереглися ліхтарі, яким цьогоріч виповнилося 145 років.





Використано фото:Амброзіо Борода, Олена Харитонова, Ольга Серебріян та з відкритих ресурсів.

Немає коментарів:

Дописати коментар