четвер, 15 вересня 2016 р.

Олекса Романець.Пам'ятаймо!

  15 вересня - день пам'яті Олекси Стратоновича Романця, українського літературознавця, кандидата  філологічних наук, члена  Національної спілки  письменників України.
  10 років тому    його душа полинула у засвіти.  А його творча спадщина та особиста бібліотека  стала загальнодоступним надбанням для всіх, хто  продовжує  наукову діяльність, цікавиться  історією, етнографією, адже родина О. Романця передала  колекцію обласній бібліотеці в дар для  загального користування.  Ще за життя  Олекси Стратоновича було  підготовлено біобібліографічний покажчик "Олекса Романець", сигнальний примірник якого він  встиг побачити. 
   З обкладинки на нас дивиться усміхнений  Олекса Стратонович. Це фото найбільш використовуване  у друкованих джерелах. А авторство  належить француженці  Маші Меріл. Цікава  історія, яким чином французька  кіноактриса мала нагоду спілкуватися з буковинським вченим була озвучена донькою, Оксаною Олексіївною Боднарук, під час відзначення 95-річчя від дня народження О.С.Романця .Це ще один напрямок, який належить вивчити біографам- краєзнавцям. Якщо коротко- Маша з роду, коріння якого і допомагав віднайти на Хотинщині Олекса Стратонович. Про що свідчить і лист вдячності , надісланий із Франції.


Ми щиро вдячні родині Олекси Стратоновича за таку цінну і цікаву інформацію. Продовжуємо вивчати  краєзнавчі документи та шануємо пам'ять про світлу людину.


Немає коментарів:

Дописати коментар