четвер, 9 квітня 2015 р.

Буковинський календар. Щоб знати, кого вітати!

9 квітня -день народження Левка Тарасовича Дутковського

Левко Дутковський — Народний артист України, режисер, педагог, один із основоположників української естрадної музики, лауреат всеукраїнських фестивалів як композитор (1988 р., 1997 р., 1998 р., 2001 р.), переможець фестивалю «Шлягери ХХ століття» за народне визнання пісні «Якщо любиш, кохай» на вірші  Михайла Ткача (2000) . В 1997 році Дутковський став володарем Гран-прі Президента України за власні вірші та музику рок-кантати «Діва Марія, сохрани нам Україну".
У 1966 р. у м. Вижниця Левко Тарасович створив групу "Смерічка", яка вперше використала електроінструменти і була, по суті, першою біг-біт групою в СРСР та започаткувала сценічний костюм , які створювала незабутня Алла Дутковська, художник-модельєр колективу, дружина. Саме "Смерічка"  стала першою сходинкою до творчого злету співаків Н.Яремчука, В.Зінкевича, П.Дворського.Із колективом співпрацювали С.Ротару, І.Бобул, композитор В.Івасюк. Сьогодні всі вони - Народні артисти України.

 1996 року Л.Т.Дутковський заснував і провів як режисер та сценарист Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні ім. Н. Яремчука у м. Вижниця. Левко Дутковський постійно працює з обдарованою молоддю, та є головою і членом журі престижних пісенних фестивалів. Очолює на громадських засадах обласний благодійний фонд імені Назарія Яремчука.
Л.Дутковському присвоєні почесні звання: 1981  - заслужений артист України, 1997 р. —  народний артист України. В 1994 р. присвоєнно звання «Почесний громадянин міста Вижниці». В 1997 р. за заслуги перед Україною нагороджений Українською стрілецькою громадою Канади  «Лицарським Хрестом Заслуги». У 2000 р. занесений на «Алею Зірок» міста Чернівці.  Кавалер  ордена "За заслуги " ІІІ ступеня (2013 р. ). " Почесний громадянин міста Чернівці" (2014).
Шануємо, захоплюємося, гордимося Вами, Маестро!
Нехай щирі вітання і аплодисменти линуть до Вас сьогодні і завжди ! 
Доброго здоров'я і нових творчих досягнень!

Немає коментарів:

Дописати коментар