понеділок, 20 квітня 2015 р.

Буковинський календар

   21 квітня 1899 року у Чернівцях народився Ґеорґ Дроздовський. Родина його займала квартиру по вул. Новий світ, 16 (тепер вул. Шевченка) . Драматичним зламом у біографії письменника, як і в житті багатьох інших буковинців німецької національності, стало примусове переселення «додому, в рейх» в 1940 р. Після краху гітлерівського режиму письменник поселився у Клаґенфурті, старовинному австрійському місті, яке чимось нагадувало йому Чернівці,місто, де починався його творчий шлях і де в 1934 році вийшла його перша поетична книжка з промовистою  назвою «Вірші». 



Це чи не єдиний у світі екземпляр (з приватної колекції П.В.Рихла).









А в 1984 р. вже в Австрії побачила світ 
Книга прози Ґ.Дроздовського «Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця». 
   Це книга про Буковину, про те, якою вона запам’яталася письменникові.
У 29-ти невеличких розділах книги письменник колоритно змальовує тодішнє повсякдення у його найрізноманітніших проявах. Він цікаво й дотепно, а часом і з сумом за втраченим переповідає пам’ятні події, веселі бувалиці, міські історії та анекдоти, викликаючи сміх і сльози, забуті спомини і вічно живу ностальгію.

Про неминаючу  любов до  рідного краю свідчать такі вислови Георга Дроздовського:

   Неминаюча і наша шана до автора  і цікавість до його творчості.
" Тоді в Чернівцях..." стала улюбленою книгою-путівником в  минуле Чернівців, як старшого покоління, яке ще пам'ятає атмосферу  довоєнного міста, так і молоді, кому цікава історія  рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар