пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Дебют довжиною в 7 років.

 Квіти, цукерки, нові книги та вокальний подарунок - так  відбувалося 7-річчя "Дебюту".

Справжній дебют літературно-мистецького клубу "Дебюту- Читання" відбувся саме 24 листопада 2014 року. Дійсно, дебют. Повна невідомість, що  і як вийде, але ці  7 років довели: ми розпочали свою справу в добрий час. Хвалитися і пишатися є чим!



Звісно, зміни відбувалися. Але, здебільшого, в позитивному плані. Зокрема, починаючи з 10-ти учасників, ми збагатилися кількісно до 35-ти авторів. А ще до нас завжди була і є прихильною Фортуна: щороку ми зустрічаємося з авторами - земляками, що на даний час проживають за кордоном чи в інших містах України. А це взаємообмін творчою енергією, обопільне збагачення інтелектуального простору. Ми із задоволенням ділимося із чернівчанами і творчістю наших віртуальних одноклубників - заставнівчанки Марії Антоняк, Інни Гончар та Світлани Андронік із Сокирянщини, Олени Танасійчук та Володимира Кавєріна з Києва. Для цього створили одноіменну з клубом  групу у Фейсбуці. У нас за роки склалися і цікаві традиції : свої роковини ми проводимо публічно на різних творчих майданчиках міста (виключенням стали роки пандемії). За роки діяльності "Дебюту" автори відчули  підтримку друзів і впевнилися у власному творчому потенціалі, почали брати участь у літературних конкурсах і перемагати в них, з'явилися  публікації в пресі, записи на телебаченні та радіо,  почали  видаватися книги, проводитися презентації! Створилася справжня творча атмосфера - різножанрова, цікава, яскрава. А також зародилася  галерея портретів "Обличчя і особистості "Дебюту" завдяки невгамовності і таланту Раїси Рязанової.
 І ось день народження клубу. Цього разу не перераховуватиму "репертуару". Скажу лише, що дві з половиною години спілкування були насиченими, наповненими посмішками і щирістю, радістю і піднесенням. І незмінно вони були  наповнені цікавими творами. Були щирі аплодисменти і сюрпризи. Це і відеоролик з книгами "Дебютівців", що вийщли за ці роки, який подарували нам усім Раїса Рязанова і Олександр Мартиненко.


 Щиро раділи, що розділив це свято з нами талановитий письменник-актор-диктор Анатолій Томків.

Ще наша "Бібліотека "Дебюту" поповнилася новими книгами. Анатолій Миколайович подарував книгу"Синиччина кичера" автора-землячки Марії Кінаш, до якої написав передмову, та відразу викликав неабияку зацікавленість, прочитавши у властивій йому манері, початок цієї "поетичної саги".
Ми стали власниками видань, що   зовсім недавно вийшли з друку. Це  дебютна книга Валентини Мацерук " Мій заримований настрій",
Антологія  молодих поетів "Присутність",
 Альманах християнських поетів Буковини , де надруковані твори і наших одноклубників.
Особливо приємно, що наша галерея поповнилася вже 14-м портретом. А героїня його, ювілярка Валентина Мацерук була надзвичайно зворушена таким подарунком.

    І це ще не всі сюрпризи, які підготували "Дебютівці" до свого свята. Олена Дика (письменниця Хелена Щира) написала неймовірної художньої і емоційної сили повість, реальним прототипом якої став відомий співак, фіналіст Всеукраїнського пісенного конкурсу "Голос країни" 8-го сезону Андрій  Рибарчук.  Олена створила чудову інтригу, познайомивши нас з фінальною частиною 
і тепер ми в передчутті  всього тексту, який  буде опубліковано в групі. А найемоційнішим моментом став виступ самого героя. 









Як же оригінально і неповторно звучала подарована "Ніч яка місячна"!!! 
  Свято вдалося. Було багато гумору в текстах Галини Мрихіної, 






Софії Березіної,

 Сергія Гакмана.


Була прониклива і щемна проза Лілії Бойчук.

Була чудова поезія Раїси Рязанової, 

Валентини Мацерук, 

Тетяни Боріної,

Ольги Васкан, 

Марини Горбатюк, 

 нашої гості Валентини Человської.

Були "закордонні мандри" від Володимира Ткача.

І були казки Тетяни Боріної



 і Наталії Куконіної. Адже і день був казковим!

Розділили з нами цю творчу і натхненну атмосферу наші гості, яких ми вважаємо (небезпідставно) теж учасниками клубу. Ми відчуваємо їх доброзичливість і настрій, на одній хвилі з нами від зустрічі до зустрічі. В їх очах, в їх аплодиментах ми читаємо оцінку наших творів, ми черпаємо підтримку і за цей камертон  завжди вдячні. І чекаємо закінчення всіх карантинів, щоб знову бачити повний зал шанувальників слова.

 Свято 7-річчя відбулося. Було  натхненно, радісно, приємно. Налаштовані оптимістично.  Ми йдемо далі!


Фото Ольги Нагаєвої, Раїси Рязанової





Немає коментарів:

Дописати коментар