четвер, 22 липня 2021 р.

Липневі сюжети в "Дебюті"

 
   Холодний, по-осінньому затяжний дощ після неймовірної спеки все ж таки не завадив зібратися авторам і їх прихильникам в клубі "Дебют- Читання".  Адже тут завжди тепла атмосфера, створена літературно - обдарованими та доброзичливими учсаниками. І нехай в неповному складі, проте, як завжди на позитивній ноті читалися і сприймалися нові твори. І, найцікавіше, наш Купол знову продемонстрував єдність творчого налаштування. Нинішню зустріч можна було б тематично означити,  як  "Один день із особистого життя".

Першою поділилась Софія Березіна. Її замальовка "Вітання", скоріше нагадувала скетч. І в уяві  цілком вкладалась у театральний жанр. А авторська манера читання лише підсилювала цей ефект. Ми "побачили " всіх учасників  сюжету.

Далі тему підхопила Ольга Васкан у оповіданні "Відкритий портал, або м'ясо до Великоднього кошика",  повернувши нас до спогадів про весняний період підготовки до свята, водночас акцентуючи увагу на важливості збереження родинних цінностей.


Сергій Гакман вкотре захопив  і неповторним читанням, і сюжетною лінією, поринувши у власні спогади про курйозні випадки у зарубіжних відрядженнях , які виклав у новелі "Моє знайомство з Новим Світом".

Не обійшлося і без експромтів. Ми всі пам'ятаємо, з яким відчуттям слухали он-лайн і читали в групі твір Олени Дикої "Навіщо я геній? Зірка Давида".  А побачивши на її сторінці Фейсбук фото і інформацію про поїздку автора до цих місць, не могли втриматися від бажаання почути особисто про враження, відчуття  від поїздки.


І знову  сюжет захопив уяву, знову відчули той тягар жаху від нелюдського  в людях, особливо тепер, коли зовсім недавно на Буковині пройшли заходи   з вшанування жертв Голокосту до 80-річчя тих подій.

А змінювати жанри і тематику прослуханих  творів, зазвичай допомагає вишукане поетичне слово. Цього разу віршів було вдосталь.

 Поетичну сторінку перегорнула Тетяна Боріна. В класичній манері прозвучали "Тумани",  а        " Сад каміння", навіяний японським  стилем танка, ще раз переконав нас в тому, що Тетяні Георгіївні підвладні  різні літературні жанри. 

Оксана Данилович  поділилася власною поезією "Бережіть кохання" та передала слово гості, яку і запросила до нашого клубу. Цікава професійна і творча біографія Валентиним Человської 
 додали нашій зустрічі незабутніх вражень. Приємно, що щоліта, чернівчани, які постійно чи тимчасово мешкають за кордоном, навідуючись до Чернівців, не обминають увагою наш "Дебют". Цього разу нашею гостею була мешканка далекої Австралії, яка співпрацює в літературному просторі багатьох країн.
І ми із задоволенням познайомилися з цікавою особистістю, талановитим прозаїком, поетом, що пише трьома мовами, друкується в різних періодичних виданнях. Ми сподіваємося, що ще встигнемо зустрітися з п. Валентиною до її від'їзду .
  "Дебют" відбувся. І ми в очікуванні нової зустрічі. Надихайтеся літніми мотивами відпусток, мандрів, насолоджуйтеся щедротами садів-дач-лісів, озер-річок-морів і в доброму здоров'ї творіть. А ми готові чекати до серпневого "Дебюту"








Немає коментарів:

Дописати коментар