понеділок, 18 березня 2019 р.

Книжковий дарунок Чернівцям


Дуже насиченим для книголюбів став початок року. Ще не збігло 3 перші місяці, а чернівчани отримали 3 нові книги про Чернівці. Це непересічне явище для справжніх краєзнавців. Окрім усього  всі книги - очікувані. Написані цікаво, яскраво, захоплююче. І всі вони вже є у відділі краєзнавства обласної бібліотекии. Запрошую до ближчого знайомства.

Справжні чернівчани, а несправжніх не буває, (хіба що вони просто  мешканці Чернівців) із задоволенням поринуть у світ дитинства, безтурботної юності, сповненої пригодами, помандрують "знаковими" для себе місцями, поведуть туди туристів і говоритимуть, згадуватимуть та цитуватимуть автора з його колоритною манерою сприймати дійсність з гумором та іронією, які додають шарму місту і доброго настрою читачам. Мова книги- чернівецька, як і герої -чернівчани. А що це означає?- стає зрозумілим із перших же сторінок. Відкласти читання на потім - не вдасться.

Чудові ілюстрації - картини чернівецького ізраїльтянина Олександра Вайсмана зроблять мандри сторінками настільки зримими, що кожен, без сумніву і без машини часу полине до  власних сокровенних спогадів.




Друга книга  Юхима Думаніса у дизайнерському вирішенні Раїси Рязанової  робить її впізнаваною  і за суттю є продовженням першої. Добрі теплі спогади, легка письменницька манера веде читача зі сторінки на сторінку і полишати читання зовсім не хочеться. Навпаки, прагнеться швидше заглянути - що ж далі? А далі - мандри, враження, спогади. Багато чернівчан знайдуть і себе в загальній атмосфері Чернівців від Думаніса.

 

 "Ко всем собирающимся читать мою новую книгу питаю самые тёплые и добрые чувства. Я думал о Вас, когда писал её, отдельные фрагменты читал вслух, а потом правил, делал её, как мне кажется, лучше. Книга уже живёт своей самостоятельной жизнью, я дал ей всё, что мог. Очень волнуюсь и надеюсь, что не обману Ваших ожиданий"-звертається автор.  Додам, що попередню книгу , видану минулоріч , "Однажды я вернусь" і яка полюбилася закоханим у місто чернівчанам, довелося додруковувати за замовленнями.


Нова книга Наталії Гриценко продовжує і доповнює історії вже відомого читачам видання «Місто пахло корицею й кремом Nivea. Чернівецький вінтажний альбом». 

Книга, написана про свою родину, але сприймається, як загальна історія краю у період між двома війнами. Цьому сприяє не лише сюжетна лінія, а і візуальний ряд: багатий підбір фото, тогочасних реклам. Вони поряд з описом традицій, правил тогочасного співіснування у соціумі занурює нас у атмосферу життя чернівчан, що є предметом вивчення і стійкого інтересу до історії рідного міста  серед значного числа сучасників. 





Приємного читання!

Немає коментарів:

Дописати коментар