середу, 24 січня 2018 р.

"Невипадкові зустрічі у "Дебюті"- Аркадій Томулець

Відсвяткувавши 3-х-річчя, "Дебют" продовжує насичено діяти у пошуку нових, яскравих подій, які б наближали чернівчан до активного літературного життя Чернівців.  І "Дебют"  відповідає своїй назві:  "дебютував" новий проект" Невипадкові зустрічі" - серія авторських програм творів, представлених  на загал впродовж 36 зібрань,  і  які могли би скласти повноцінну книгу кожного автора зокрема. Зустрічі  дійсно не випадкові, а давно очікувані, з добре знаними авторами високого рівня творчості.
  "Першовідкривачем" став Аркадій Томулець, особистість настільки обдарована і харизматична, що байдужим серед тих, хто доторкнувся до його творчого надбання, немає. У кожного в душі забринить власна струна, яка зазвучить в унісон автору. 
Поезія, проза і монотипія Аркадія Кузьмича вже знайомі шанувальникам, хто цікавиться новинками літератури за виданням "Візерунки на склі", публікаціями в журналі  "Німчич"       та альманасі "Дебют- Читання", що вийшов з друку минулоріч.
 А цього разу ми занурилися  у світ настільки різнобарвний, глибокий і багатоплановий, де знайшлося місце і спогадам з молодих років, і сьогоденню у його різних проявах, і, навіть, побули дітьми. Адже  автор побудував свою програму за тематичними блоками, який завершував відповідними піснями.

   Багатий світ образів, витончена лірика,  часом ніжна, а часом філософська, як  "Шла моей жизни последняя треть","Дмухаю на холодне", "Кодекс честі" ... Проза, що проймала до глибини відчутів - "Плакат", "Дядя Володя", "Амур- mon amoure", де через філософію собаки  автор передає нам мудрість життя. Амур настільки полюбився "Дебютівцям", що без оповідань про нього, та ще й у рік Собаки, творчий вечір був би не повним. І це ще один аргумент на користь письменницького дару автора.
 А вірші дитячого циклу "Шортики" показали нам неймовірно талановитого дитячого поета. Добрі, легкі для дитячого сприйняття, здебільшого,  4-рядкові вірші  лише підтверджують тезу:
 " ми всі родом з дитинства".
   Аркадій Кузьмич дуже високосвічена особистість, це відчувається і в його  інтелектуальному  портреті, і в стилях  письма, його словниковому запасі, манері спілкування. Це- людина книги. Хочеться згадати слова В.Висоцького "Значить, потрібні ти книги в дитинстві читав". До речі ,Аркадій Кузьмич віддав належне прийдешньому 80-річчю з дня народження актора, співака, автора, що був мірилом совісті минулої епохи, виконавши пісню із репертуару В.Висоцького. Познайомив нас з поезією- присвятою Йосипу Бродському, виконував пісні Булата Окуджави, посилався на Сергія Єсєніна. Вагомий, авторитетний ряд авторів, які в значній мірі  сформували світогляд і літератрні уподобання багатьох із нас. Що й підтвердив  Аркадій Томулець на початку зустрічі, говорячи: " Я не вважаю себе ні поетом, ні іншим митцем. Я просто живу за принципом : " якщо ти усвідомив своє призначення на землі - ти прожив не даремно".
    А ще ми дізналися багато нового про самого автора. Це- талановитий актор, молоді роки якого плідно пов'язані з дільністю Новоселицького народного театру під керівництвом Зігмунда Білевича, добре знаного не лише на Буковині, а й на Всеукраїнському рівні. 
  Аркадій-ще й талановитий художник, що створює унікальні монотипії
                       
 З цією гранню таланту А.Томульця і самим жанром мистецтва можна познайомитися  у відділі мистецтва, де продовжує експонуватися виставка цих унікальних робіт. А окрема зустріч з автором у лютому дасть змогу долучитися тим, хто не зміг бути присутніми на "Невипадкових зустрічах".

І не можу не погодитися з автором, який підкреслив: "Світ поезії- це особливий світ, який непросто переказати буденними словами. Це світ відчуттів, безмежний у темах, способах, стилях, емоціях". І не лише світ поезії. Мистецтво взагалі  - непідвладне словесному опису. Його відчувають. 
 То ж запрошую всіх, хто не байдужий до краси, кого цікавить нематеріальний світ творчості, долучайтеся до "Дебюту", слідкуйте за анонсами "Невипадкових зустрічей", насолоджуйтеся разом з нами, надихайтеся позитивом разом з нами. А ми гарантуємо- шкодувати вам не доведеться.

І щиро дякуємо світлій людині, талановитому автору, "Дебютівцю" Аркадію Томульцю на свято душі.
  ( Використані фото Р. Рязанової, В. Безпальченка)

Немає коментарів:

Дописати коментар