вівторок, 28 лютого 2017 р.

Незабутні : Володимир Залозецький

" Він здобув серця  всіх, хто  був поряд  з ним..."- це слова із часопису "Буковинер Нахріхтен"  про Володимира Залозецького, 
голову товариства "Лікарі Буковини"

1 березня  виповнюється 175  років від дня  його  народження. ( 1842-1898)
Володимир Залозецький  вважався  одним із найкращих хірургів Буковини.
Впродовж життя  В.Залозецький бере участь у кількох військових операціях, як лікар , за що отримує нагороди : Срібну військову медаль, Орден Св.Анни, підвищує фахову освіту, займається науковою діяльністю, що сприяє блискучій  кар'єрі та здобуттю заслуженого авторитету.  Його призначено  членом Буковинської крайової санітарної ради. А з 1882 р. і до кінця життя був головою Товариства лікарів. З 1990 р. постійно обирався  депутатом міської ради Чернівців. Його громадська активність була, здебільшого, професійно спрямована, разом з тим він не стояв осторонь і злободенних політичних процесів. Став співзасновником  товариства "Руський народний дім" у Чернівцях.




Могила В. Залозецького на кладовищі по вул. Зелена.

Оскільки родину  Залозецьких прославили і інші її члени, а ім'я Володимир  носили і нащадки відомого лікаря , про особистість  саме Володимира Дмитровича можна  прочитати в таких друкованих джерелах:
1.Дущак В. Лікар з удачею лицаря// Буковина.-2008-20 черв.
2. Заполовський В. Д-р Володимир Залозецький( батько) Старі чернівчани// Чернівці та чернівчани-1999.-18 лют. (№7)-с.9
3. Масан О. " Один з визначніших черновецьких русинів" //Мол. буковинець.-1992.-29 лют.(№9)
4. Чорней В. Рятував життя тисячам...// Мол. буковинець..-2012.-8 берез.(№26)
5.Пам'ятаймо! (Знаменні і пам'ятні дати Буковини в 2012році) .-Чернівецька обласна наукова бібліотека ім.М.Івасюка .-С.49-50( є список літератури)
 та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар