пʼятницю, 14 серпня 2015 р.

Імена в історії Буковини

15 серпня мала би відзначати день народження Алла Борисівна Дутковська 
Майстер, що стала першовідкривачем і законодавцем українського сценічного костюму.Не офіціозного,сторогого за канонами того часу, а справді українського - яскравого, як ті пісні, які полонили всесвітній простір, пісні , створені чоловіком Левком Тарасовичем Дутковським та його славнозвісною "Смерічкою".Пісня, вбрана в свої, рідні строї стала еталоном на естрадній сцені.Вона линула до найдальших країв Союзу , долітала до діаспори, надихала українців всього світу і поверталася збагачена додому. А Алла творила.., творила нові і нові , до цього часу неперевершені костюми, вкладаючи душу, силу, любов.

 А перша її робота ще у далекому студентському минулому так була відзначена Вижницькою районною газетою "Радянська Верховина" :
  “…Приємне враження справила робота випускниці Алли Дутковської – концертний костюм для солістки естради. За основу вона взяла народний буковинський костюм гірської частини населення. Довге червоне плаття донизу , вишите, з двома білими вставками. Вишитий киптарик створюють нарядність. Поєднання червоного і білого кольорів вказують на народний гуцульский характер одягу. Доповнення до нього служать кліпси , виготовлені ученицею. Ця робота дістала оцінку п`ять з відзнакою…” В 1971 році це концертне плаття було використане під час зйомок музичного телефільму “Червона Рута” головною героїнею телестрічки С.Ротару.

Світла пам'ять Майстрові! 



А всі,хто цікавиться творчим життям Алли Дутковської, історією колективу "Смерічка", може знайти у фондах бібліотеки друковані і аудіозаписи, люб'язно подаровані Левком Тарасовичем Дутковським. 

Немає коментарів:

Дописати коментар