пʼятницю, 20 жовтня 2023 р.

"Дебют" у програмі БукФесту

 

  Напрочуд теплий день  жовтня підсилив той  позитив,  який ми отримали  від заходів Букфесту, в рамках якого відбулася і наша зустріч у "Дебюті". А що вона проходила у приміщенні читального залу по вулиці Вірменській - то був додатковий бонус до  всіх приємних подій, якими порадував період від попередньої зустрічі. 

  Насамперед, щиро вітали Софію Березіну із врученням медалі "На славу Чернівців", яку їй урочисто було вручено на святкуванні Дня міста.  А у відповідь прослухали чудове оповідання-мандрівку рідними Чернівцями, місцями, пов'язаними з іменами героїв її книг. "Багатство" - так  назвала авторка своє оповідання, та й закінчує його словами  "Моє багатство - знання та любов. Любов до Міста та моїх героїів". І її  герої також радіють  визнанню такої копіткої і грунтовної праці.


 Так само розділили радість від звістки про перемогу Лілії Бойчук у літературному конкурсі імені Джона Бун'яна .


Прозові твори, за зізнанням Лілі, вона почала писати саме в "Дебюті", апробувавши їх у нашій аудиторії та отримавши підтримку. Оповідання "Очі" і "Кардіограма життя"  звучали цього разу і знову отримали схвальну оцінку літературної  майстерності, хоча тема надто важка: війна.


 
Звичайно, тема війни не відпускає нікого з нас. Але особливо рефлексують на неї митці. Майстри слова особливо чуттєво сприймають і передають нам всі відчуття і сприйняття реальних подій. Ігор Померанський знає цей бік реальності не зі слів. 

 Були цього разу і особливі гості. Хоча Родіку Зегрю не вважаємо гостею, а віртуальною учасницею клубу, проте особисті зустрічі у нас не часті. 


Тому приємно було почути авторське читання поезії. Зважаючи на те, що рідною мовою Родіки є румунська, її вірші українською вражають своєю образністю і довершеністю викладу. "Обійми осене" і "Містичне" слухали, отримуючи і естетичну насолоду.  Окрім цього другого дня фестивалю    відбувалися  "Невипадкові зустрічі" з Родікою Зегря у Товаристві румунської культури імені М. Емінеску. ( Детальніше - на сайті Обласної бібліотеки та насторінці самої Родіки Зегрі)

Вперше до "Дебюту" завітала Наталія Гриценко, чиї книги вже стали бестселлерами у Чернівцях. За ними ми і мандруємо містом, і пізнаємо традиції чернівчан минулого століття. Вони ж бо жили не лише в інший час, але і в інших державах, хоча залишалися чернівчанами. 

Письменниця продовжує працювати над наступною книгою і нам поталанило трохи "привідкрити завісу" до подій, які ще очікують часу "Друк." Це була чарівна "Історія кохання". Ми вдячні авторці за довіру і чекаємо на нові зустрічі з нею та героями її книг.

 Поетичний блок незмінно був  вишуканим, бо й творять його талановиті . Бо слова Раїси Рязанової "Дихаємо словом, а не славою" - беззаперечно поділяє кожен із авторів-Дебютівців.



 






Вірш "В узких улицах старого города" звучав і в оригіналі, і в чудовому  перекладі Валентини Мацерук. А прочитала його, як завжди, майстерно, акторськи Ірина Горбачевська.


Вже після прочитання в клубі  вірша "Я стою у кромки тротуара", стрімко  народився у В. Мацерук і переклад :

"Я стою на краю тротуару

і ловлю за повітряні крила

жовтень, який швидко так зникає…"  Суголосся цього тандему вражає - здається, вони і думають водночас.
Осінні мотиви звучали  і  у Ольги Васкан.

"Щось є тривожне в подиху осіннім"., "Знову холоне днина". Не оминула увагою авторка і 615-у річницю першої згадки про Чернівці, приурочивши цій даті  вірш "З днем народження, Чернівці". Та вчергове продемонструвала свій хист - створювати вірші для дітей : "Бігли миші до стодоли".

  Особливу атмосферу цій зустрічі додавало і місце проведення. У цьому інтер'єрі старовинного теплого тогочасно  родинного дому і творчість звучить по-особливому. А ще, коли до всього долучається спів Діни Канюченко-Пугачової, відчуття свята залишається ще довго - до наступної зустрічі.










 Фото Анастасії Невельської.

Немає коментарів:

Дописати коментар