пʼятниця, 2 червня 2023 р.

Літературна естафета Весна- Літо

 


 Творчість. Саме вона є чи не найдієвішим антидепресантом  і для авторів, і для тих, кому вона адресується. Тривожність, що оселилася в наших душах, в процесі творчості  трансформується у відновлення  душевних ресурсів, які надають сил для стійкості, витривалості та сприяють  примноженню добра. І, як завжди, талановите слово народжує, відповідно, позитивні емоції, а часом стимулює до власної творчості колег по перу. Це притаманно членам клубу - впевнилися не раз.

Піднесену ауру травневого "Дебюту" доповнювала і виставка картин художниці Юлії Яковлєвої, що експонується у сусідній залі. Чернівці з полотен майстрині  вітали своїх краян, що прямували на зустріч.

 На межі весни, можна сказати, у переході до літа "Дебютівці"  запропонували не лише нові твори, створені у травні, але і той заряд відновлення, яким щиро ділилися з один -з - одним та гостями клубу. На зустріч завітала навіть, сама Весна, у образі створеному невсипущою фантазією та енергією Оксани Дем'янішиної. 
  Творчість, як відомо, не визнає наказової форми, вона приходить спонтанно, тоді, коли настає її час. Інакше -  це не  творчість. Але Муза з'являється  завжди в потрібний момент і,  виключно,  до свого автора. Зокрема, художниця, дизайнер книг Раїса Рязанова, написала  вірш, у рядки якого вдало заплетені назви  до десятка книг, які прикрасив авторський хист художниці.


  При чому, художниця не знала, що на цей час  у відділі краєзнавства оформлено книжкову виставку " Буковинські письменники  - дітям" до дня захисту дітей, на якій із представлених 90 книг- третина - у її оформленні. Купол! 
 А як поетеса, Раїса  знайомила з травневими новинками, на кілька з них вже народилися переклади у Валентини Мацерук.  Та навіть у власних творчих сюжетах  авторки ніби перегукуються: "Улюблений місяць травень" (Р. Рязанова) - "Травню, ходімо по трави" 
( В.Мацерук).

 Не втримаюся, щоб не поділитися коментарем однієї з користувачів фейсбуку : "Прекрасно! Справді, такий переклад точний, так все гарно, вишукано, трепетно і ніжно..."
                                         (З текстами запрошую знайомитися в групі "Дебют Читання")
   Загалом же травень - місяць кількох знакових подій, дат, святкувань. День Матері, День вишиванки, День вшанування пам'яті померлих ... І наші автори поетичним словом віддали шану  найріднішим:  матерям - живим і  світлій пам'яті  тих, хто опікується нами з небес. "Букет для мами", "До мами" ( О.Васкан), "Мама вишивала синові сорочку", "Тремтить вогник свічки" ( В.Мацерук)

"Любіть життя, любіть жити"- так можна окреслити зміст і посил поезії Іради Керімової. Тема людських емоцій, людських стосунків, смислу життя написана майстерно і  звучала вишукано у запропонованих віршах.
  На цій зустрічі було багато творів, створених буквально, напередодні. Сергій Гакман, щойно повернувшись з міжнародної наукової конференції, у властивій йому манері, з гумором переповів всі перипетії, з якими він зіткнувся у Кишиневі. Слухаючи "Біг соціальними сходами", ми ніби й самі були учасниками делегації та свідками всіх пригод.
 Цікавими відкриттями, пов'язаними з її краєзнавчими пошуками, поділилася Софія Березіна. Оповідання "Череп Гайдна" захопило і сюжетом і авторською майстерністю.


  Сюжети оповідань наших "Дебютівців",  здебільшого дарує особисте  життя авторів. Це спогади з дитинства, стосунки з друзями, аура тогочасного міста, емоції, переосмислення. Завжди з цікавістю очікуємо творів Галини Мрихіної та  Ірини Горбачевської, про чий неповторний стиль читання власних творів, вже підкреслювалось неодноразово. Хто ще не чув, приєднуйтеся - не пошкодуєте.

 Ну і звісно, весняне буяння природи, зміна кольорів квіткових килимів не залишилися поза увагою наших поетів. 
"Спасибі за світло, за день і за ніч,
За те, що з'являються іноді вірші..." - резюмує Ольга Васкан.  Її особистий травень був емоційно насиченим: відбувалися цікаві зустрічі з маленькими читачами її першої книги. Такі безпосередні  і щирі спілкувння надають наснаги, запевняє авторка.
 
 Весна передала естафету яскравій соковитій літній палітрі.  То ж побажаємо нашим авторам  наснаги, не втрачати оптимізму, тримати з Музою неслабний зв'язок. А літо принесе нові сюжети. Очікуємо червневих стиглих плодів! 


 Фото В.Безпальченка, Р.Рязанової






Немає коментарів:

Дописати коментар