четвер, 29 червня 2023 р.

Червневе забарвлення творчості

 

Ніколи не можливо передбачити, яким буде тематичне "забарвлення" чергової зустрічі в "Дебюті".  Але впевнено можна сказати, що "Купол"  обов'язково  означить спільну тему. Цього разу зірки зійшлися над головами синів наших учасників. Кожен з них вносить свою посильну долю у нашу перемогу - хто волонтерством, як Євген Рязанов, хто безпосередньо в ТРО, як Артем Мацерук,  хто новим рівнем у здобутті фахових знань, як Ілля Міліхін, хто творчістю, як Кирило Провоторов. Та і решта синів незримо були присутніми з нами, своїми відгуками і коментарями у соцмережах, підтримуючи творчість та повсякденні турботи і справи  своїх рідних.  Кожному з них мами присвятили частину своїх творів.  
Марина Провоторова
познайомила нас з  новою поезією "Зустріч" та з сином, Кирилом Провоторовим, автором-виконавцем, фронтменом групи "Menthol".  А Кирило, в свою чергу, зачарував нас патріотичною авторською піснею.
"Війна", "Знайду", "Далі, ніж були" - пісні з його доробку красномовні за своєю тематикою. Принагідно зазначу, чернівчани вже мали нагоду зустрітися з Кирилом (родина ВПО з Сєвєродонецька)  зі сцени Центрального палацу культури, де минулого місяця відбувся благодійний концерт  на підтримку ЗСУ  "Тисячі нескорених сердець" за участю народної оперної студії ЦПК.
 Олена Дика 

у короткому есе  " Про вершини", за точною реакцією на текст найближчої подруги родини і постійної відвідувачки "Дебюту" довоєнного часу : "вмістилися життя чотирьох поколінь, пам'ять і скорбота про батька, переживання про улюбленого сина та гордість за цього статного, молодого чоловіка - бакалавра права! І незвичайне переплетення доль, про яке навіть не підозрюють герої історії."  Надзвичайно виразно, проникливо і життєствердно!
  Реалії нашого життя, війна, біль і втрати, закономірно, не можуть не резонувати у чутливих душах наших авторів. Болем відгукнувся наліт шахедів на Львів,  місто студентської юності Валентини Мацерук, 
яка відгукнулася віршами  " Моя юність їздила у цих трамваях", "О четвертій розбудить тривога", та, навіть, як відгук на синівський дзвінок - "Сум'яття", ніби й легка гра словами, та все ж захист  свідомості від безкінечного впливу трагічних повідомлень.

  Цікавим дослідженням, і, навіть, відкриттям поділилася Софія Березіна.
"Соня" - це ім'я молодої чернівчанки Соні Ясловець, що народилася і  проживала на вул. Головній, 62 (нинішня адреса), яку відтепер ми знатимемо на рівні Зельми Меєрбаум-Айзінгер. Її історія так схожа на Зельмину: Соня так само писала вірші і так само її позбавила життя жахлива попередня війна. Залишився лише камінчик з іменем Sonia Jaslovets 
у експозиції Музею Голокосту у Вашингтоні,  вірші зберігаються  у Лондонській бібліотеці Віннера. А до українського читача ця інформація прийде у 7-й книзі С.Березіної "Євреї Буковини. Славетні імена", яка вже підготовлена до друку.
  Творчість, мистецтво завжди є флагманом найактуальніших  граней життя. Водночас - це чи не найефективніший засіб зберегти емоційну рівновагу і творцям, і їх шанувальникам. Налаштовуючися на позитив, автори  пропускають через свою сприйнятливу душу і зміни в природі, і розмаїття кольорів, і взаємини особисті, і критерії людяності. Тому і недавні "Зелений спогад" (В.Мацерук), і " Попри все зеленітимуть ниви", "Виходить день, пробуджує життя" ( О.Васкан),
і  " Червень в дощах, дощі з дахів стікають", " Подивлюся в ранкове літнє небо" , "Хмари, ніби крила птаха невідомого", "Кращі рядки нами ще не написані", Р.Рязанової .
А тут можна  і "погратися в гру слів", тобто не написаного на папері, але прочитаного Іриною Горбачевською оповідання із серії про Мілочку - "Подарунок"

нагадав нам щасливе дитинство, наші дитячі книжкові захоплення і, пов'язані з ними кумедні ситуації.
  А про книги хочеться сказати окремо. На цьому етапі завершується верстка новинок  від наших "Дебютівців" Ольги Васкан і Хелени Щирої,  вже скоро вони вийдуть з друку.  (Стежмо за подіями!). А нова книга Тетяни Боріної  "І наостанок..." стала приємним подарунком всім нашим одноклубникам і гостям. Щиро вдячні Тетяні Георгіївні за щедрий дар.

 Та на цьому сюрпризи червневого "Дебюту" не закінчилися . Ближче до завершення "на вогник" завітав чернівецький автор Михайло Графов, якого ми з цікавістю послухали, познайомилися особисто.
Творчість п. Михайла також актуальна - "Вірш про українську мову", "Блукали вуличками ми  повільно" (присвята Чернівцям), "На дне давно уже россия".
 

Ми завжди вдячні всім, хто приходить нас підтримати, послухати нові твори, подарувати посмішку і навзаєм надихнутися позитивом. Бо всі наші  "Дебютівці" не лише талановиті, а і надзвичайно доброзичливі. Віримо ЗСУ і Перемогу. Дякуємо нашим захисникам, хто забезпечує нам наше Коституційне право на працю і творчість!


Фото Х. Боклач,  Р. Рязанової.


Немає коментарів:

Дописати коментар