понеділок, 23 грудня 2024 р.

Різдвяні ласощі. Сторінками минулих публікацій

  

  
(ілюстративне фото. Художник Олександр Гармидер)

Як приємно до попередніх публікацій додавати щось ще, що не вдалося знайти на час написання попередніх постів. Особливо, напередодні Різдва.


( Художник Андрій Господарьов )

Пропоную невеликі, але цікаві штрихи до публікації  "Солодке життя Чернівців".(https://www.blogger.com/blog/post/edit/681657486719294069/7620981052148043505 «Солодке» життя Чернівців"

Перш, ніж чернівчани почали ласувати цукерками та вишуканими тістечками, потребу у  солодощах задовольняли споживанням меду. Як пише авторитетний науковець Раймунд Фрідріх Кайндль: "Ще у 1771 році у Чернівцях проживали турецькі торговці медом"

1. У попередній публікації згадувалися тістечка "Кремшніте" до Різдва. (Cremeschnitte - "Вершкові шматочки")
  ( фото ілюстративне)

Вдалося знайти доповнення про одну з адрес їх виготовлення : "На початку вулиці Руської, де свого часу була "Мітітейна" ( а нині ресторан готелю "Allure Inn"), діяла "цукерня", власником якої був Волощук. У ній завжди було чисто та затишно. Аромат розносився вулицею. У цукерні завжди було чимало відвідувачів, дорослих та дітей. Особливо смачними були торти "Наполеон", який мав назву "кремшніт" та "гінверншніт", тобто "Наполеон" з малиною. 
( Батринчук Д. Чернівці, яких уже нема// Час - 2008, ч.47)


     
З часом, кондитерську замінили ресторан ( румунський період)
фото з архіву Е. Туркевича
та овочевий магазин ( радянський період).


 Цікаво, що зовсім неподалік, у №10 також була кондитерська, де можна було придбати традиційні Різдвяні штоллени, про що було згадано у  публікації "Солодке" життя Чернівців".
2. Про найвідомішу кондитерську на розі вулиць Вокзальна і Б.Хмельницького теж уже згадувалося. А у статті "Під захистом щита небесного" Наталія Дмитрівна Шевченко згадує ще пекарню вірменських кондитерів на Привокзальній.

3. Цікаво було натрапити і на інформацію про Першу Буковинську шоколадну фабрику.
 (фото ілюстративне)
 Реклама 1922 року . ( З колекції С.Нежурбіди)
Перша  Буковинська шоколадна фабрика з потужним виробництвом "BIOS". Власник Саломон Охігіссер. (Salomon Ohigiesser) Чернівці, Мікулічгассе,7 
( нині Котляревського).  Модернізований за західним зразком, рекомендує на Різдво, його визнані шоколадні вироби доступні у всіх відповідних магазинах.

4. Минулої "Мандрівки Панською вулицею" із І.Н.Снігуром ми обійшли увагою будинок №8, де за румунських часів розміщувалась кав’ярня, у якій можна було випити кави та чаю з бутербродами, купити цукерок та солодощів.
5. Публікацію "Солодке життя Чернівці" я завершила ось цим фото з текстом, що адресу кондитерської не встановлено. 

 І ось, завдяки небайдужості Олени Карпенко
встановлено не лише адресу, а це - вулиця Я. Флондора, 9 (нині вул. О.Кобилянської),   а і ще одну адресу кондитерської родини Грюн, зазначеної на листівці за адресою Короля Фердинанда, 4
Коментар О. Карпенко : "Цікава сама поштівка: вказано адресу відомого швейцарського виробника шоколаду Ліндт-Шпрюнглі. Є тут реклама відомої жувальної гумки "Ріглі'с пермінт" з Лондону.

Отже, Грюн, стверджує листівка, - надійний постачальник найкращих вітчизняних і закордонних шоколадних виробів. З особливими поставками на Різдво та Пасху." А у коментарях до публікації О.Карпенко пан Едвард Туркевич доповнює встановлені відомості тогочасною рекламою, яка засвідчує родинний ( можливо) Давида і Осіаса Грюн, бізнес у торгівлі кондитерськими виробами



А ще невпинні краєзнавчі пошуки Олени Карпенко збагатили додатково нашу підбірку ще кількома адресами кондитерських румунського періоду та імена власників або управителів. За що ми їй щиро вдячні .

Список ( за автоперекладачем ) додає нам нові імена:
Даубер Р. - Короля Фердинанда, 24 ( Головна)
Дрешер Ф. (Дреккер за І. Снігуром)- Я. Флондора, 2
Генсер Марі - Авереску, 5- А (П. Сгайдачного)
Грюн Давид - Я.Флондора, 9
Грюн Осіас - Короля Фердинанда, 4
Херч Макс - Шіллера, 9 ( назву збережено)
Добрий Ігнац - Я.Флондора 6
Кінсбруннер Джетті - Генерала Задика, 2 (нині С. Бандери. І.Н.Снігур згадував його ім'я, по'язуючи його з кондитерською на Я.Флондора, 10-А)
Павлович Джон -Короля Фердинанда, 17
Рейх Регіна - Алба Юлія, 8 ( нині - М,Емінеску)
Шнапп Якоб - Я.Флондора, 10-А ( про це писав і І.Н.Снігур, є в "Солодке життя Чернівців")
Шнапп Наталія - Короля Фердинанда, 18
Стасюк Адольф - Гіка Вода, 4 (Соборна пл.)
Штерн Софія - Короля Фердинанда, 27


Тобто, географія розташування демонструє, наскільки популярними були кондитерські у чернівчан в усі часи.

6. І насамкінець про те, що встановити не вдалося. Запрошуємо краєзнавців до пошуку і доповнення історичних цікавинок. У своїй публікації " Будинок з короною" та історична постать Діонісій де Бежан" Антоніна Вишневська серед мешканців будинку називає ще одне ім'я імя : " У румунський період у цьому будинку мешкали заможні люди:...родина кондитерів Тучабських...." Хто ці кондитери? Будемо вдячні, якщо  хтось доповнить .




7. І ще одна не встановлена ( поки що) адреса. В публікації Н.Пожарук "Наше місто  було красивим, але ми цього не помічали"  є цілий підрозділ "Пішли до Гросу їсти баклаву!": Кондитерська Гросу була не єдиною на Панській, проте була єдиною, де продавали за такими низькими цінами...Так і залишилося таємницею, а ким був сам Гросу?.. Гросу з'явився в Чернівцях  відразу після "возз'єднання " Буковини і Румунії., винайняв вузьке приміщення із шістьома сходинками над тротуаром і почав продавати східні солодощі. Незважаючи на дешевизну цукерок, кондитерська процвітала. А знаєте чому? ..адже Гросу був прекрасним кондитером. До приторного конфітюру там подавали  склянку дуже холодної, буквально крижаної води.Відвідувачам смакував  ядовито-зелений рахат-лукум з мигдалем, жовта халва з коричневими шоколадними смужками, ніжна, облита золотистим медом, баклава...Взимку Гросу наливав своїм клієнтам капучино, гарячий чай і гарячий шоколад".
  А сходинки до кондитерської наводять на думку, чи не про нинішній № 27 по вул. О.Кобилянської йдеться, хоча сходинок і поменшало. Та це й не дивно.

Можливо, що  спільними зусиллями вдасться відновити і цю сторінку.
















Немає коментарів:

Дописати коментар