пʼятниця, 31 травня 2024 р.

"Дебют" на порозі літа

   Легкою, невимушеною, теплою, як нинішня весна,  була ця зустріч. Із запашними  квітами і "ароматними" текстами, обіймами,  посмішками, гумором,  і серйозними обговореннями тем, які пропонували автори. Все, як  буває з погодою весною, яка вже прощається з нами до наступного року.

  Цього разу травень подарував довгоочікувану зустріч із Наталією Куконіною і Сергієм Сторожуком, які  накоротко приїхали із Франції. Але  перебування поза межами Чернівців не стало на заваді творчості. Тамтешні онуки надихали  пані  Наталію на дитячу творчість, яку і показала нам. Показали в буквальному значенні слова:  разом із Сергієм Сторожуком створили відео за мотивами дитячої поезії та за участі онучок. 

фото А. Невельської
                               
фото Т.Стрільчик

Поетеса поділилася і щойно написаним віршемприсвятою онукові з приводу першого зубчика. Адже для кожної бабусі  щоденні зміни у житті найрідніших  -  історична подія, особливо, коли є хист до творчості. "Прогулялися" з Наталею  і  знаковими місцями Чернівців, завіршованими для дітей.


А з Оленою Дикою мандрували уже   бельгійським містом Брюгге,  де авторка і її подруга, героїня Олениних   оповідань, наша прихильниця і відвідувачка клубу (до війни), "розганяли хмари" тамтешнього клімату спогадами про пригоди одноклубника Сергія Гакмана.  Отак всі разом "Дебютівці" створили добрий настрій і екскурсантам, що пропливали каналами Брюгге і нам, слухачам оповідання "Сонце над Брюгге".

 Алаверди від Сергія Гакмана - були спогади і враження від поїздки у Вашингтон, здебільшого зворотнього шляху додому... через Відень.  Пригоди, які супроводжують Сергія у кожній поїздці, зафіксовані у пам’яті та харизматично передані, завжди викликають жваву реакцію слухачів. Оцінити прикрі ситуації з гумором - це особливий талант. І у Сергія це вдало виходить.

А  слухаючи  Наталію Гриценко, справжню майстриню «жіночого» жанру, впізнавали

знайомі штрихи подій, взаємин, ситуацій цього загадкового світу, зрозумілого лише жінкам. І оповідання називалося «Скільки жінці потрібно для щастя». Авторка знайомить нас із скороченими фрагментами і ми з нетерпінням очікуватимемо на нову її книгу.
  Гумор – наш рятівник у всіх випадках: в сюжетних перипетіях і в житті. Особливо, коли  ми не можемо бути відстороненими від життя всієї України, проживаючи в тилу. 

  Думки і переживання, емоційний стан  від новин, що надходять з фронту, резонують у творчих душах. Наші поети найпершими  реагують на  всі події. Інна Гончар напередодні написала  нового вірша на антивоєнну тему. І хоча наші сподівання на особисту зустріч у «Дебюті» не реалізувалася, вірш Інни був прочитаним. А ми заочно передали Інні вітання із врученням посвідчення члена Спілки письменників України  та  Знаку народної пошани "Хрест громадянських заслуг". 

Ця ж тема звучала і у вірші Наталії Куконіної "Завтра", Раїси Рязанової  "Голуби птахи миру". І особливо щемно відгукнувся вірш-присвята воїну- землякові  від Ольги Васкан. Боєць надіслав авторці фото з фронту, де він читає її "Крізь призму життя".( До речі, особисто вони не знайомі).

 А ще було радісно від повідомлень Ольги Васкан і Наталії Куконіної про підтоговку нових дитячих книжечок. Свої вірші з майбутньої книги  п. Ольга зачитала. Теплі і пізнавальні вірші для малечі.

 І на завершення зустрічі свою поезію читала Раїса Рязанова. Гідно провела весну віршем "Вітряно....Ну як сьогодні вітряно" та "У ароматі черемхи причаїлась ніч".  А далі  відбувся справжній дебют. Пані Раїса написала глибоко філософського  вірша "Вікно Овертона", який на українську мову переклав ( дебютував) Олександр Мартиненко.

 
 Насправді, талановита людина- талановита в усьому. Лиш нещодавно Олександр почав писати прозу у жанрі фентезі. Принаймні, показувати її на  аудиторію. А от поетичним  перекладом приємно здивував. 


Сам зміст вірша викликав жваве обговорення.  2 кандидати філософських наук - Олена Дика і Олександр Мартиненко   допомогли нам  в повній мірі  зануритися до глибин понять "вікно Овертона", "спіраль мовчання" та зв'язку з романом К.Т.Баклі "День бумеранга", про що йдеться у вірші.

 Це була цікава кода нашої зустрічі. І теж, у чомусь, дебютна.

Нам завжди приємно  відчувати зацікавленість наших друзів творчістю "Дебютіфвців" , які щоразу приходять на зустрічі в клубі послухати першими новинки у авторському прочитанні. Їх жива реакція, непідробний інтерес, щирість - ті джерела натхнення для авторів, яким ми бажаємо завжди бути  цілющими і повноводними! 

Дякуємо всім, хто фіксує на фото всі наші зустрічі, ми з вдячністю зберігаємо ці фотомиті і часто повертаємося до них. Цього разу це Стрільчик Тетяна, Сторожук Сергій, Рязанова Раїса, Невельська Анастасія.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар