пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Винайдено у Чернівцях. Винайдено чернівчанами.



Чернівці - місто талантів. Незаперечний факт. Скільки відомих митців подарувала світу Буковина важко порахувати. А вони в свій час принесли славу рідному краю. Але є ще не менш цікаві сторінки, не настільки широко відомі - і це імена наших земляків, що здійснили винаходи в інших галузях. Чи не найбільше їх відбулося у медицині.

Особисто мене спонукала до цієї публікації інформація про медичний препарат Етоній, отримана від нашої учасниці клубу "Дебют- Читання" молодої і талановитої поетки, фармаколога за фахом Лілії Бойчук.

Етоній
 винайдений саме нашими буковинськими вченими.

( фото з сайту БДМУ https://www.bsmu.edu.ua/blog/3111-etoniy-40-rokiv-zastosuvannya/ )
БДМУ небезпідставно пишається винаходом, який завдяки тривалим лабораторним дослідженням доцента Валентини Павлівни Денисенко, як хіміка, та завідувача (на той час) кафедри фармакології професора Григорія Тимофійовича Піська, як фарма-колога. Саме завдяки їх наполегливості та ентузіазму етоній в 1975 році визнали і затвердили офіційно.
Отже, наступного, 2025 року препарат "відзначатиме" своє 50-річчя.
*Пісько Григорій Тимофійович. Закінчив Чернівецький медичний інститут (1955) та аспірантуру при кафедрі фармакології (1957), де працював асистентом (1955–1957), доцентом (1962), а згодом – завідувачем кафедри (1967).
Телергони Якова Кіршенблата
Взагалі світова медична галузь збагатилася не одним винаходом чернівчан. Яків Кіршенблат - автор відкриття, яке ми звикли називати "Феромонами кохання". Він вперше описав групу ароматних речовин, що виділяють комахи для передачі інформації (телергонів- авторська назва), дослідив і здійснив опис ряду нових видів жуків, кліщів, черв'яків та розробив один із перших тестів на вагітність. З 1954 року проживав у Чернівцях. Своє відкриття здійснив у 1957 році, яке, на жаль, офіційно не було визнане, хоча вченого запрошували для читання лекцій престижні зарубіжні університети. Причиною тому стала так звана залізна завіса радянського періоду та обмеження виїзду наших відомих постатей за кордон, що і призвело, що паралельне відкриття чи,можливо, науковий плагіат, що вже неодноразово траплялося з науковими розробками вчених (до прикладу, відкриття Х-променів І. Пулюєм, що стало відкриттям Рентгена). То ж відкриття Я. Кіршенблата від 1959 р. вважається відкриттям німецьких ентомологів Пітера Карлсона і Мартіна Лушера, які і ввели термін "феромони" (від грецького phero — несу і hormao — збуджую).
   Справу батька продовжує син, Володимир Якович Кіршенблат, заслужений лікар України.
А частину приватної бібліотеки вченого подаровано Чернівецькій обласній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка
* Кіршенбла́т Я́ків Дави́дович — український ентомолог, паразитолог, ендокринолог, фізіолог. Відкрив нову групу біологічно активних речовин. Доктор біологічних наук, професор. Завідувач кафедри фізіології людини Буковинського державного медичного університет ( Вікіпедія)

Ян Мікуліч-Радецький –  В різних джерелах зустрічаємо різну транскрипцію імені - Йохан, Йоган, Іван. Уродженець Чернівців (16 травня 1890 р.- наступного року відзначатимемо 135-річчя від дня народження)
Ім'я Я. Мікуліча-Радецького добре відоме в медичних колах. Його винаходами і методиками користуються і сучасні фахівці. А саме: він першим застосував у практиці маску та медичні рукавички, ввів "тампонаду Мікуліча", "затискач Мікуліча".
(1899 р. клініка університету Бреслау. Ян Мікуліч-Радецький - в центрі, очолює першу в світі операційну бригаду, що працює в рукавичках та масках.)
*Cин архітектора чернівецької Ратуші та розробника проекту Народного Саду Андреаса Мікуліча (5 листопада виповнюється 220 років від дня народження
З цікавих фактів: 1903 р. лікував митрополита Андрея Шептицького. 1904р. став головним лікарем королівської пруської армії.
"Магія Буковини " вже пропонувала вашій увазі окрему публікацію про Я. Радецькі-Мікулича . Детальніше за посиланням - Відкриття Й. Мікуліча-Радецького :
https://www.blogger.com/blog/post/edit/681657486719294069/6094306428451617593

В певній мірі дотичним до винаходу МРТ є і вихідець з Чернівців Герш Тайчер.
Нині успішний бізнесмен і автор ряду книг (поки що 5-ти, але вже перекладених на українську, англійську і іспанську мови.) Всі книги є у фонді краєзнавчого віділу). Емігрувавши до Ізраїлю наполегливо вивчає і захищає докторську дисертацію за темою магнітно-резонансної томографії. Про це можна прочитати у книзі "Винахідник".

Проте відкриття відбувалися не лише в медицині. Народжені в цивілізованій австрійській імперії з доступом до світової інтелектуальної спадщини і з можливістю розвитку, чернівчани за походженням демонстрували світу і власні таланти. Нині широко відоме ім'я Фрідріха Кізлера (Фредерика Кіслера), як багатогранно талановитої постаті.
(Чернівці 1980-1965)
Його винаходи випередили час. Аванградист, дизайнер, архітектор, засновник течії "Кореалізм" у скульптурі (у скульптурі визначав як «кореалізм» — відображення через скульптуру простору іншої реальності. - Вікіпедія) . Фрідріх Кізлер збагатив цим напрямом і театральне мистецтво, створивши так звану, рухливу архітектуру . Його уява створювала просторові сцени-конструкції, театри з подвійними залами та сценами. У 1927-28 рр. у Нью-Йорку він збудував чотиригранний кінотеатр.
ЦІкавою була ідея ( якій не судилося бути втіленою) - яйцеподібний нескінченний театр, де б кругле приміщення не мало кутів і об'єднувало зал зі сценою. Ідею колективної участі глядачів у виставах все ж таки сучасні режисери запозичили. Так само активно сьогодні використовуєтся ідея Кізлера засклених фасадів.
 Його здатність бачити перспективу і втілювати у практичне застосування речей, пере-творюючи нерухливе у рухливе демонструють створені багатофункціональні меблі . Це були особливі меблі, що трансформуються у потрібній конфігурації: крісла, дивани (сучасний розкладний диван-книжка), столи – що з часом ввійде і в побут людей.




І найбільш відомою роботою Фррідріха Кізлера став проект, за яким у 1965 році у Єрусалимі побудовано музей манускриптів Мертвого моря, сьогодні відомий, як Храм Книги. Це єдиний проект, який реалізовано за життя Кізлера.


Про цю неординарну постать також була окрема публікація в "Магії Буковини" : Інша реальність, світова відомість Фрідріха Кізлера.
https://www.blogger.com/blog/post/edit/681657486719294069/8048364892236091641
Євросоюз. Євровалюта. Передбачення... 
В час нашого неухильного руху в напрямку приєднання до країн Євросоюзу, особливо цікаво буде нагадати про постать Йозефа Драха, автора ідеї єдиної Європи з єдиною європейською валютою. Драх Йозеф ( 12.03.1883-1941) – віденський торговець товарами мистецтва та антикваріатом. Народився у Чернівцях, проживав на вул. Годинникарів (К. Мікулі), 10


Дизайн банкнот "Європейський долар світу" належить теж чернівчанину за місцем народження, художнику Альфреду Оффнеру.
 Найбільш повно про нього написала О. Карпенко у книзі "(НЕ)відомі буковинці, які змінили історію", де приводить цитату із праці дослідниці Емі-Діани Колін : "Для Буковини символічним стало те, що цей регіон породив одного з предків Європейського Союзу" із столицею у Відні. Ще у 1920 році Й. Драх відстоював мир, оскільки на одній із сторін монети розмістив гасло " Геть зброю!" На превеликий жаль нікому не вдавалося зупинити війни. І сам автор загинув у концтаборі Аушвіц в роки Другої світової війни.
На будинку, де мешкав Йозеф Драх у Відні встановлено "Камінь спотикання".

Публікації про цих видатних винахідників запропонуємо вам у відділі краєзнавства. А якщо ви маєте відомості про інших , додавайте. Будемо вдячні. " Спільними зусиллями"!

Немає коментарів:

Дописати коментар