неділю, 4 березня 2018 р.

Історія єврейського народу в особах -на сторінках книги


  Кожна презентація нової книги - це прекрасна нагода доторкнутися до нових сторінок історії краю, зустрітися з автором, дізнатися про мотиви створення, шляхи втілення задуманого, а, часом, і героями. Але це одноразова акція. А от сама книга, власне і є тією переконливою перевагою друкованого слова, до якого звертаються і сьогодні, і звертатимуться в майбутньому. 


Автор, Софія Березіна, працюючи над третьою книгою "Євреї Буковини. Славетні імена" доклала титанічних зусиль, добираючи інформацію. Переглянуто неймовірне число періодичних видань, мемуарів, архівних документів, встановлено значну кількість особистих контактів з  членами родин чи безпосередньо з героями книги, які проживають в різних куточках світу. І навіть записано ряд інтерв'ю з нашими сучасниками.  Саме їх успіхи і досягнення стали мірилом вибору , щодо  особистостей, доцільних внесення в книгу.
  Таким чином, вже зібрано інформацію про 360 персоналій, народжених  або проживаючих на Буковині,  тих, хто своєю діяльністю сприяв розвитку науки, економіки, культури, тих, хто продовжує своїм трудом на теренах нових країн проживання  вносити  вагомий вклад у світову скарбницю. Серед добре відомих імен знаходимо і справжні перлини, маловідомі імена, які складають славу єврейського народу. 

Три книги, і кожна презентована у обласній бібліотеці, бо це найлогічніший шлях від автора до читача. І кожну презентацію Софія Ісааківна готує по-особливому. Нинішня побудована на основі використання відеозаписів, які автор  коментувала, поглиблюючи наші знання.
Розповідь про Бернанда Горна, скульптора, автора пам'ятників у Чернівцях і Сторожинці.

Ми переглянули відеокліп, виготовлений для 10-го міжнародного фестивалю документальних фільмів у Польщі, у якому письменник, науковець ( автор книг з психології та психотерапії) Олександр Добрович постає як автор-виконавець пісні "Я росіянин, єврей, українець, поляк".
  Мали нагоду побачити в запису  сина Сергія Єсеніна та Надії Вольпін, Олександра Єсеніна-Вольпіна та почути авторське виконання  вірша " Никогда я не брал сохи".
Надзвичайно цікавими були фрагменти із фільмів"Список Шиндлера", "Хибна спокуса", у яких знімався уродженець Чернівців, громадянин США  Марк Іванір, володар призу "Срібний ведмідь"   берлінського кінофестивалю 2006 р.
 Софія Ісааківна добирала відеоряд таким чином, щоб представити різні сфери діяльності, де здобуто вагомих досягнень вихідцями з Буковини. Записані інтерв'ю з Борисом Штівельманом, автором методик з інтенсифікації навчальної мотивації та Лілією Костюк, письменницею, в минулому журналісткою газети "Радянська Буковина" були надзвичайно цікавими, адже до нас зверталися наші сучасники.


Але найбільш емоційним компонентом презентації були запис молитви "Акавья"у виконанні Йосипа Розенблата, автора синагогальної музики  та  виступи  присутніх в залі героїв книги

(Зіновій Самуїлович Бройде, член-кореспондент Української екологічної академії наук)
та близьких знайомих героїв.
( Письменниця, перекладач Наталія Куконіна-Самойленко ділиться спогадами про поета Йосипа Курлата, з яким мешкала у одному домі та про однокласника Давида Фушмана)


А Ірина Яворська, науковець, яка присвятила історії єврейського народу чимало наукових публікацій та видала кілька книг розповідала про Еріка Ролла, уродженця Новоселиці, надзвичайно успішного банкіра, науковця, кавалера численних нагород Великобританії.
 Ірина Тодорівна, як редактор  підкреслила важливість виходу книги та вітала самовідданого  автора. 
До вітань долучилися і відвідувачі презентації, чернівчани, які внесли і свій вклад у збір інформації. ( На фото Л. Томашевська)


А я, як блогер "Магії Буковини" висловлюю сподівання, що приклад видання своєрідних довідників представників свого народу буде підхоплено і іншими ентузіастами і хранителями історії народів багатонаціонального краю. Давайте дамо нове життя легенді про толерантність Буковини і заповнимо нішу для прийдешніх поколінь.





Немає коментарів:

Дописати коментар