пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

Перший осінній "Дебют"

 

  Традиційно теплий буковинський вересень зібрав нас на таку ж теплу зустріч, подарував очікувані радісні емоції, збагатив новими книгами "Дебютівців". Вийшло з друку видання "Крізь призму життя " Ольги Васкан. І хоча її презентація дещо відтерміновується в часі, сьогодні авторка вже другу свою  книгу подарувала бібліотеці та своїм колегам - редакторці Валентині Мацерук і дизайнерці Раїсі Рязановій.
 


  А із нової поетичної творчості Ольга Васкан  поділилася віршами, написаними у вересні : "Вийшла осінь", "Посеред ночі гуляє місяць", "Колискова".
  Як  осінь обдаровує нас дарами, так щедро сипалися дарунки від учасників клубу у скарбницю творчого доробку. Після тривалої відсутності "Дебют"  змогла  відвідати Наталія Куконіна. Вона подарувала нам не лише радість зустрічі, а і свою нову книгу антивоєнних казок " Жили собі непереможні казки".
Для  "Дебюту" Наталія презентувала дитячі вірші-присвяти  своїм внучкам, з якими  проводить свій час у Франції та написані дорогою до Чернівців : "Турецький марш", "Кучерявий вірш", Черга", "Про мам і бебешок".
 Ще одним подарунком стала підбірка публікацій новел Володимира Ткача у журналі  "Foxy Lit". Перебуваючи у Португалії з науковою діяльністю, автор турбується, щоб його нові оповідання  були доступні не лише  учасникам клубу.
У новому амплуа виступив Олександр Мартиненко, кого ми знали, як автора  відеокліпів до творів колег. А цього разу   він запропонував  нам прослухати аудіозапис перекладу на українську мову книги Г.Тайчера (уродженця Чернівців) "Учитель" у власному виконанні. Це був справжній  "театр перед мікрофоном"! 
Наші зустрічі цікаві ще й тим, що у творчості стабільного  складу учасників  завжди присутня новизна - чи то у зміні жанру, чи новій співпраці тощо. Так, на вересневій зустрічі ми слухали вже не один переклад поезії Раїси Рязанової, а вже два перклади від двох авторів на один і той же вірш "Люблю сентябрь". У Валентини Мацерук - "Люблю я вересня прозоре тло"
та "Прозоре світло вересня люблю" у Наталії Куконіної.
Сама ж Раїса Рязанова зачитала нові вірші "У життя свої закони", "Де  хвилі двох океанів", "Ще не все", "Ми призначили зустріч на станції мудрість", "Оберемком різних справ ми вимірюємо життя", "Там" - своєрідний поетичний епіграф  до книги Б.Акуніна.
Завжди психологічно заглибленими є тексти Іради Керімової, яка  ділилася своєрідними "записками на полях" та поезією "Осінні мотиви", "Доля, звісно, цікава дама" .
Ностальгійні мотиви за рідною  Сіверсько-донеччиною звучали у віршах "Мої рідненькі сосни-сестри", "Бо не судилося" та оповіданні " На тому березі" у Марини Провоторової.
 Зрілими роздумами про перипетії життя, його складнощі та підтримку Всевишнього у їх  подоланні   сповнена християнська творчість Лілії Бойчук.  Цього разу ми слухали нариси "Очі" та "Осіннє".

 Нелегко було слухати оповідання Олени Дикої. "Дура"- надто болісна тема, для тих, кому  першими довелося зустрітися з ворогом з перших же годин вторгнення на чернігівщину. Не залишили байдужими і нас, що проживають у тилу, переживання жінки за рідну людину, бійця. Біль, сум'яття, відчай - все назвала словом  "Дура", коли побачила його живим. І це так зрозуміло...
 
Ця тема не може не проникати у наші думки постійно, як би ми  не намагалися завантажити свою свідомість  чимось іншим  важливим, актуальним, щоденним. Такі наші реалії. Так тема війни пронизує і творчість Валентини Мацерук -  в прозі "Думки вголос" (Вересень заходить у мій дім) про очікуваний першовересень, у поезії "У роздумах" (Жовті мазки на зеленому листі), де звучать тривожні ноти . 

Хоча авторка розуміє, що кожному потрібне перезавантаження, тому відволікається сама і пропонує це всім у добірному ліричному слові: "Настрій" (За вікном вітерець  розгойдує листя), "Віртуальний діалог" (Як моя, лікарю, кардіограма), "Сніданок з вереснем".
 Позитив і відпочинок - це той резерв наших сил, емоційної рівноваги, якого потребує кожен. Тому  дуже важливі оптимістичні, іноді сповнені гумору  тексти, як засіб перепрограмування. Саме такими є оповідання Галини Мрихіної "Останній ривок" .  І ми завжди їх очікуємо. 

А вміння авторки  незворушно читати про смішне  лише підсилює лікувальний ефект оздоровчого сміху, від якого так непросто стриматися. 
 І учасники клубу, і гості, що прийшли почути нові твори щиро реагували- сміялися і журилися, роздумували і  мандрували за сюжетами. І аплодували.  І вже налаштовані на наступні зустрічі.
 
 
Фото  Віктора Безпальченка .





 

Немає коментарів:

Дописати коментар