четвер, 4 лютого 2021 р.

Хімік-лірик Володимир Ткач - для чернівчан.

 Запитання -"квест": чи кожному з нас  спало би на думку поєдувати хімію з музикою? Здається питання риторичне. Але ж ми без подивування вживаємо ще з 50-х  років вислів  " Фізики і лірики", без тлумачень відразу розуміючи про що йдеться.
  А от у даному випадку таки поясню.
 Автор Володимир Ткач за фахом хімік. Успішний науковець, що  має практику міжнародної  наукової і викладацької діяльності. А як особистісь - надзвичайно цікава людина. Знавець 5-ти мов, володіє  кількома музичними інструментами та  феноменальною пам'яттю. Володимира сміливо можна назвати і краєзнавцем. Бо немає  жодного куточка у Чернівцях, якого б  він не знав. Просто вражає його здатність за окремим елементом на фото  точно назвати  і будинок, і його точну адресу.  
  Володимир сказав своє слово і в літературі: практикує переклади з португальської мови та написання власних оповідань. 
   Викладацька діяльність та спостереження за зниженням інтересу до навчання у підлітків наштовхнула Володимира на створення цікавих підручників. І ось уже 3-я книга " у бразильському стилі", що вийшли у 2020 році, надійшла до краєзнавчого відділу обласної бібліотеки, як подарунок автора.
   Подавати  предмет з точних наук, застосовуючи міжпредметні зв'язки - тема перших двох  "Окисно-відновні реакції. 50 завдань у бразильському стилі", "Хімія елементів. Цікаві  задачі у бразильському стилі" до певної міри більш -менш зрозуміло. 
  Але творча уява науковця  крокує далі.  І ми вже маємо збірку "омузиченої" хімії. Причому, робота автора розповсюджується окрім української  і на інші мови. 
 Приємно, що Володимир не оминає творів, популярних на теренах Буковини. Ми, чи не всі, їх співали, але розкласти на хімічні складові - осяяло лиш Володимира Ткача.
Впродовж  року статті В.Ткача публікувалися у профільному журналі "Хімія"видавничої групи "Основа". А сьогодні і 3 збірки, і річний комплект журналів  подаровані автором бібліотеці, а значить - всім читачам. І не лише хімікам.  
 
  Перебування у інших країнах, враження від інакшого стилю життя, побуту, культури не залишалося поза увагою молодого вченого та спонукало до літературного перекладу і написання власних художніх творів.
 На сторінках українських журналів "Однокласник", "Майстер-клас" з'являються публікації оповідань Володимира і вже не лише чернівчани знайомляться з нашим автором.
 А ми можемо  похвалитися, що були , чи не завжди, першими слухачами авторського виконання у клубі "Дебют-Читання".


А ці фото можуть бути ілюстраціями до оповідань, викладених  під час карантину у групі "Дебют Читання" на Фейсбуці.
 Майстерно описаний Карабюк ( Туреччина)

То ж чекаємо зацікавлених ознайомитися з доробком молодого автора.



1 коментар: