суботу, 16 січня 2021 р.

Поет краси і поступу


 16 січня виповнюється 150   років від дня народження Сильвестра Яричевського. Дізнатися більше про людину з відстаті 103 років і що його ім'я говорить нам, сучасним, можна дізнатися більше з матеріалу Юлії Боганюк, підготовленого з нагоди ювілею видатної постаті . А у відділі краєзнавства познайомитися з друкованими матеріалами книжкової виставки- персоналії. Адже  творча спадщина С. Яричевського хоч і не забута, але ще  недостатньо відома в широких колах. Письменник-реаліст вніс помітний вклад в розвиток української літератури своєї доби. Працював в українській літературі майже чверть століття і залишив після себе низку яскравих художніх творів.   

У 1978 році в Бухаресті вийшов двотомник творів С. Яричевського (упорядкування Магдалини Ласло-Куцюк), у 2009 році – книги С. Яричевського «Поет любові і протесту» (нім. мовою, 1914; упорядник В. Антофійчук) та «Твори» (упорядники О. Івасюк та В. Бузинська). 

Життєвий і творчий шлях письменника досліджував український літературознавець і письменник Михайло Івасюк. Завдяки його подвижницькій праці ім’я Сильвестра Яричевського стало відомим широкому читацькому загалу. 


А сам Сильвестр Гнатович справою свого життя обрав вивчення і популяризацію творчості Тараса Шевченка.  Ще під час навчання у Відні він написав п'єсу " Небесні співці",  приурочену  40-річччю з дня смерті Кобзаря.А в чернівецькій пресі у 1911р. друкує  статтю "Поклін столиці Буковини безсмертному Кобзареві", " 1861-1911 на Україні" (газ. "Народний голос").100 річчя  від дня народження Т.Шевченка Сильвестр Яричевський ознаменував німецькомовною доповіддю "Поет любові і протесту".


В доробку письменника є і драматичні твори. П’єса письменника «Лови на ловців» у 90-ті роки ХХ століття з успіхом пройшла на сцені Чернівецького українського музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської. 

Виставку доповнюють бібліографічні видання бібліотеки , укладені працівниками відділів бібліографії та краєзнавства .


Немає коментарів:

Дописати коментар