середу, 29 квітня 2020 р.

Знайомство зблизька 2 :відділ краєзнавства.

 У другій мандрівці до відділу краєзнавства розповім про ті джерела інформації, які професійною мовою узагальнено  називаються бібліотечним фондом. Чому? Бо окрім книг вони включають різні носії : книги, брошури, плакати, карти, газети, журнали, електронні носії інформації.
  Відділ краєзнавства, логічно, акумулює видання краєзнавчого змісту. На сьогодні - це біля 6 тисяч одиниць. У офіційній повній назві бібліотеки присутнє слово "універсальна". Бо саме універсаність фондів є визначальним. ( Існують спеціалізовані  та інші бібліотеки. Скажімо, медична бібліотека). Тобто  фонд нашого відділу - це видання за різними галузями знань: від природничо-наукової, історичної, правової, економічної,  з питань етнографії, культури, релігії - до художньої. Звісно, не переобтяжуватиму детальним переліком, але запевняю: кожен, хто цікавиться краєзнавством, знайде потрібне у нашому відділі.


                                                   
                                                                                                               














                                                                                           

      А за типами і видами наповнення  наш фонд дуже різноманітний: це і довідкова, і наукова, і популярна, і художня література; книги, брошури, журнали, газети, CD/DWD-диски, путівники,  карти; книги одного автра і збірники, альманахи.
 Принагідно, зазначу, що велика кількість книг нам подарована авторами. І це неоціненний скарб для нас, бібліотекарів, і вагомий аванс читачеві, бо автографи на книгах - особливий знак: це унікальна книга, по-перше, а по-друге- це довіра автора читачу частини власної душі у супроводі напутнього слова. До речі, краєзнавча література не підлягає списанню. Це - історія краю, вона не має часу давності. ( хіба б що за зношеністю книга може бути вилучена з фонду).
   Практично всі книги, від найпершого видання і всі наступні щиро і щедро дарує нам з вами Тамара Артемівна Севернюк.








Автографи - це ще одна грань краєзнавчих досліджень і перспективна тема для науковців.















Чи не кожна книга В.Д. Колодія, В.Г.Демченка, інших буковинських авторів мають дарчі написи. Досить цікава тема для вивчення.
   Є невелика частина видань  іноземними мовами: білінгвістичні, німецькою, англійською, румунською мовами.
Невелика, бо в бібліотеці література іноземними мовами зібрана у спеціалізованому відділі.Так само і література з питань мистецтва, з питань виробництва. Принагідно скажу, що краєзнавча література присутня, практично, у кожному відділі. Крім того, у відділі книгозберігання (зумисне вживаю спрощені назви відділів) окремо виділено фонд краєзнавчого депозитарію. Деталізую для того, щоб ви орієнувалися: кожен ваш запит на літературу про край та видану на Буковині буде задоволено. 
  Навіть, попри те, що бібліотека для дорослих, маємо і дитячу літературу наших авторів.

 Відомо, що оперативна інформація потрапляє до нас через періодичну пресу. 
Ми отримуємо всі назви буковинських газет і зберігаються вони в бібліотеці від початку кожного видання. За три останні роки  газети зберігаються у відділі, а за запитом  читачів замовляємо з відділу книгозберігання без обмежень. 
  З найбільш запитуваних і цікавих тем, стосовно історії краю  і для скорочення часу доставки замовлених газет попередніх років ми копіємо публікації і формуємо, так звані "тематичні досьє" : папки матеріалів за окремими темами  і персоналії. На даний час таких досьє створено біля 200.

  А на час каратину, навіть, не виходячи з дому ви можете познайомитися з унікальними виданнями. На сайті бібліотеки http://www.library.cv.ua/ ви отримаєте доступ до електронних книг 

приклад: Електронні книги
  А ще, тут же на сайті ви можете скористатися послугою  Віртуальна довідка

Немає коментарів:

Дописати коментар