понеділок, 15 травня 2017 р.

Історія Буковини через історію єврейського народу

Нові 120 імен євреїв Буковини зі сторінок другої книги " Евреи Буковины. Славные имена" автора Софії Березіної поповнять багаж краєзнавчих документів. Героями нової книги стали особистості - сучасники, які проживають у нашому краї, або ж тут народилися та внесли помітний вклад у розвиток культури , науки, економіки не лише на Батьківщині, а і в світовому просторі..
За визначенням чернівецького  письменника і науковця
 В. Ткача :"Чернівці - це текст. І багато його новел пишуть уже в інших містах і країнах. Але якими б несподіваними  і хитромудрими не були їхні сюжети, заголовна буква цих новел завжди була написана в Чернівцях"


Презентація книги, що відбулася 12 травня   зібрала небайдужих до власної історії чернівчан.  Цікавими були виступи героїв книг, членів родин - продовжувачів славних справ своїх предків.

Лев Борисович Фельдман,
лауреат мистецьких  премій
ім. Сіді Таль і Сидора Воробкевича,керівник оркестру  “Frejlachs aus Czernowitz”,виступи якого високо оцінено на відомих сценах Європи ,без участі його оркестру не відбувається жодне свято у Чернівцях.
 
Марк Володимирович Очосальський , скрипаль, диригент, викладач Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича захопив розповіддю про власну музичну біографію на теренах України від Донецька до Буковини, а також про свого  не менш відомого дідуся - С.М. Штейнберга, музичного керівника Київського єврейського театру.





Відома майстер пензля, дизайнер книг,
лірична поетеса Раїса Рязанова, що народилася в Середній Азії, з чоловіком - військовим проїхала від Далекосхідних до західних рубежів, і вже понад 20 років вносить значний вклад у розвиток культури краю і почувається буковинкою окрім розповіді присвятила Чернівцям  і подарувала присутнім поезію про місто.

Євген Бурсук, продовжувач династії медичних працівників розповідав про свого батька Йосипа Абрамовича, відомого в Чернівцях лікаря-травматолога, керівника програми "Медицина" благодійного фонду "Хесед-Шушана", вдячну пам'ять про якого зберігає  численна єврейська громада.




 "Легендою Чернівців" напівжартома називають друзі     
 і знайомі художника  Броніслава Тутельмана, героя
першої книги.
 Але особисті знайомства і відомості про інших відомих
чернівчан допомогли автору  у підготовці другої книги.
За допомоги Б.Тутельмана до книги включено інформацію і про художника Шимона Окштейна, що нині проживає у США і який передав відео-привіт учасникам презентації.

Багатьох героїв книги Софія Ісааківна представила присутнім у слайд-фільмі, а також зачитала поезію Наума Гурвіца, нині ізраїльтянина.
 Своє враження про книгу і співпарцю над нею висловили
 Ірина Тодорівна Яворська , кандидат історичних наук.
Тема історії єврейського народу для неї досить близька,
бо і сама є автором наукових досліджень  як видавець,
у видавництві якої "Евреи Буковини" побачили світ.
 Про значення книги у розвитку краєзавчого інформаційного поля , про особисту потужну дослідницьку діяльність автора говорила директор  книгарні "Букініст", культуртрегер Марина Лібанова .



Подяку автору від єврейської спільноти висловила помічник головного рабина  Чернівецького регіону Олександра Онуфраш.
А на завершення Софія Ісаківна передала музичний привіт від професора Ашкелонського університету , уродженця Чернівців  Михайла Койфмана. 

3 коментарі:

  1. Невірно вказані ініціали керівника єврейського театру Штейнберга - він Семен Наумович, тобто С.Н., а не М.М.

    ВідповістиВидалити
  2. Немалый вклад в развитие медицины занесли и в Месопотамии. Именно там разработали количество важных технологий приготовления фармацевтических средств: кипячение, фильтрация, растворение. К что,этому же представители этой древней страны уже разумели связь меж способом медицинских и способов еды. И обратить – именно в Вавилоне, как части Месопотамии, присутствовала ответственность за неверное лечение пациента cdmarf. До этого суды над докторами не проводились.

    ВідповістиВидалити
  3. Отсутствие фильтров. Владельцы вебсайтов порой делятся общественной статистикой где разместить ссылку для продвижения сайта, хотя найти пребыванье наказаний вполне по резкому снижению известности, сокращению видимости и вылету страничек из индекса.

    ВідповістиВидалити