неділю, 26 квітня 2020 р.

Відділ краєзнавства: знайомство зблизька



Скоро закінчится карантин і ми знову зустрінемося з відвідувачами нашого відділу краєзнавства. Коли з'явилося повідомлення про можливе послаблення  карантинного обмеження в роботі бібліотек, найперше що здивувало - достатньо помітна кількість іронічних,а то й саркастичних коментарів. Вони ж і спонували до створення цього посту. Інформаційні технології навчили нас отримувати так звану швидку інформацію. І це  добре. Але поступово втрачається розуміння необхідності і важливості бібліотек. Надто довгий час серед пересічного населення   культивувався образ бібліотеки, як архаїчної інституції і бібліотекарів, що обслуговують єдину функцію: зняти з полиці книгу та записати її у читацький фомуляр. Тобто, робота, яка не потребує інтелекту - такий собі механічний видавець книг... Тому найбільш глузливі відгуки, як правило, надходять від тих, хто бібліотек не відвідує. Ні найменших сільських,  ні наукових. Про функції кожної категорії бібліотек, звісно, теж не відомо. Тому вирішила зробити невеличку екскурсію до відділу краєзнавства нашої обласної бібліотеки. Шкода, що умови каратину не дозволяють зробити відео-екскурсію, тому ілюструватиму власними фото. І спробую відповісти на питання-  "а що вони там роблять?"


    Отже, перше, на що падає погляд кожного відвідувача, багатьох, особливо молодих читачів - це "карабушки" невідомого призначення. Чому так говорю? - Із спостережень. Бо перша фраза найчастіше буває такою : "Мені потрібно..." і далі  читання з листочка теми .... І з явним очікуванням, що зараз з'явиться готова книга саме за названою темою. І майже завжди - розчарування, що доведеться затратити достатньо часу для вивчення потрібного. Чому? - А всі відповіді - саме тут, у краєзнавчому каталозі "Буковина", де у традиційному картковому вигляді зібрані описи всіх друкованих джерел (книг, публікацій з наукових збірників, альманахів, художніх журналів, газет , що є у  фонді відділу). Про фонд поговоримо трохи пізніше. А поки що зверніть увагу на ярличок на книзі.
Оці загадкові  знаки , вони ж присутні і на картках каталогів і картотек з описом книг,  і є своєрідною адресою кожної книги. Це шифр, саме його  необхідно вписати у листок замовлення.За ним ви отримаєте потрібну книгу.
821.161.2.09
   Ф 35   
    Юрій Федькович у спогадах сучасників / М-во освіти і науки України, Чернівецький нац. ун-т ім. Юрія Федьковича ...
  А от замовляючи конкретну публікацію зі збірника чи газети, варто звернути увагу на назву після //  ( бо періодичні видання зберігаються за назвами і не шифруються.
Я зумисне привела повний вигляд опису з елктронної бази даних, бо у ньому присутні і додаткові відомості, які зможуть бути орієнтиром у пошуку потрібної інформації) Тобто, ми вже бачимо де  і коли була надрукована стаття і теж заповнюємо, відповідно, листок замовлення.
 Мельничук, Б.
    Ботушанська Домка Сидорівна [Текст] / Б. Мельничук // Буковина. - 2004. - 14 січ.
Рубрики: Письменники--Персоналії--Буковина
   Художники--Персоналії--Буковина

Анотація: Укр. нар поетеса, художниця

  Якщо ж ви  готуєтеся серйозно працювати над певною темою, варто, найперше, звернутися до каталогів і картотек, вивчити їх наповнення. І це нескладно, бо картки розміщуються там за галузями знань. А наша справа - досконально вивчити всі джерела, що надходять у відділ ,зробити опис і  книг повністю, і  окремих статей, публікацій в газетах  та розмістити їх у належних розділах. Звісно, це потребує досить грунтовних знань  та фахової підготовки.
  Для багатьох відвідувачів, що вивчають історію певних  населених пунктів значно допоможе і скоротить час пошуку Топографічна картотека, де зібрано картки з бібліогафічним описом матеріалів по кожному селу, району, місту і розташовані у алфавітному порядку.
 Ще один шлях, який може допомогти у виборі потрібних відомостей (що,де, ким підготовлено публікацію і де вона надрукована) - це знайомство з бібліографічними покажчиками., підготовленими працівниками відділу. Універсальним за змістом є покажчик "Буковина", де зібрані найважливіші публікації про край. Окремим видатним діячам науки, культури, мистецтва присвячуються біобібліографічні ( біографічно-бібліографічні) покажчики.




 А електронна база даних може стати в нагоді і для віддаленого користувача, або ж для завчасного вивчення наявності необхідних джерел інформації. На сайті обласної бібліотеки: http://www.library.cv.ua/ ви знайдете багато потрібних відомостей, зокрема і щодо наших, краєзнавчих фондів .
В електронному каталозі виділені окремі бази даних:
  1. Картотека аналітичного опису періодичних видань
  2. Буковина
  3. Газети
  4. Журнали


Отже, перший крок, який ви робите, завітавши до нашого відділу - це ознайомлення з довідково-бібліографічним апаратом. А ми вам завжди допоможемо.


Немає коментарів:

Дописати коментар