неділю, 17 травня 2020 р.

Еліезер Штейнбарг - єврейський байкар і мудрець

18 травня виповнюється 140 років від дня народження Еліезера Штейнбарга, якого вже за життя  вважали класиком єврейської літератури. Нині його називають Буковинським Езопом.  А його тексти перекладені румунською, івритом, португальською, німецькою, англійською та російською мовами.
  Народився і до 39 років Еліезер ( на той час Штейнберг, до речі і дата народження у низці джерел вказана 2 березня) у місті Липкани , Молдова. Від 1919 року він проживає у Чернівцях. У грунтовній публікації  "Еліезер Штейнбарг - наша гордість і наша любов" В.Затуловський  так пише: " Дійсно, у Чернівцях, він потрапив до по-справжньому дружного середовища. Тут гідно оцінили його досвід і знання, його людські якості. Біля нього гуртувалися  шанувальники і знавці ідишу, письменники, художники, творча інтелігенція. До нього тягнулися і діти, і дорослі. Він був ініціативним, добрим, світлим, щедрим, відкритим. він мав талант творця. Він мав талант людини"

     Розвиток літературної творчості  також пов'язаний з Чернівецьким періодом. До того часу він мав невелике число публікацій в газетах Молдови. "Можна сказати, що писав і публікував свої тексти він дуже повільно. Перша байка вийшла у 1910 в газеті."- свідчить дослідник творчості Е.Штейнбарга  співробітник Єврейського університету в Єрусалимі Моше Лемстер, 
    Еліезер Овшийович  започаткував новий жанр у єврейській літературі - байку.  У байках Е.Штейнбарг був філософом та поетом і казкарем - у творах для дітей. Неподалік Чернівців є село Виженка, де він був керівником дитячого табору. Там відпочивали діти на той час впливових адвокатів, суддів та прокурорів. Тобто він займався різними речами.  Певний період  він вчителював у маленьких містечках. Вже у Чернівцях став головою Федерації єврейських шкільних організацій. Керував чернівецькою філією  Єврейського шкільного об'єднання, заснував театральну студію та дитячий театр. Для учнів Е. Штейнбарг видав букварі на мовах ідиш і іврит, ілюстровані відомими у Чернівцях  художниками Рубіним, Лернером та  Кольником.

У Чернівцях його дуже любили, йому сподобалось це місто. У 1928 році про єврейську    літературу Буковини і про Штейнбарга дізнались Європа. Тоді якраз виповнилося 20 років Чернівецькій конференції з мови їдиш. У місто приїхали письменники з усього світу, вони познайомились з ним. Тоді багато хто сказав, що його байки – це класика високого рівня.

Разом з тим непроста політична ситуація у краї спонукала  Еліезера Штейнбарга прийняти запрошення єврейської громади очолити школу в Ріо-де-Жанейро.  ( Не надто проста ситуація у Чернівцях та взаємовідносини між різними течіями : у Чернівцях жили сіоністи, бундисти, комуністи. Між ними точилися постійні протистояння. На відміну від них, він завжди був вищий за це. Тому його і поважали. Штейнбарг – людина, яка добре знала давні мови, давньоєврейську. І сіоністи, і бундисти, і комуністи вважали його авторитетом, він наче міст між єврейським життям цього міста. Наприклад, буквар давньоєврейською фінансували сіоністи. Видав буквар на їдиш – фінансування від комуністів ) Але у Бразилії він не отримав підтримки, місцеві комуністи звинуватили його у націоналізмі і 1930 року він повернувся  у Чернівці. Тут почав готувати до друку власний доробок: з- понад 500 байок, відібрав 99 до 1-го тому. Проте вийшов він  у 1932 р., вже після смерті автора коштами спонсорів.
 Гостре запалення апендикса та невдала операція обірвали життя Еліезера Штейнбарга 27 березня 1932 р. 
 На могилі видатного чернівчанина встановлено надробок .

«Пам’ятник Еліезеру Штейнбаргу встановлювала вже відома фірма Москалюків. Але сам монумент створив друг поета, відомий художник Артур Кольник. ( Віталій Олійник, Чернівці
 / Чернівецький некрополь https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2830764-cerniveckij-nekropol.html

Вшанування пам'яті письменника, педагога : 
* 1988 р. у Чернівцях  створено  Єврейське Культурне Товариство ім. Е.Штейнбарга
* Іменем письменника названо вулицю та встановлено меморіальну дошку на будинку 


* 1999 р.У Кишиневі вийшла монографія  М. Лемстера  " Єврейський байкар і мудрець Еліезер Штейнбарг"
* 2003р. у Тель- Авіві у Будинку єврейських письменників  " Бейт Лейвік" відбувся вечір пам'яті Е.Штейнбарга  за присутності художника Калмана Погара, уродженця Чернівців, особисто знавшого Е.Штейнбарга, племінника  ( сина сестри) Єгошуа ( Єрнеста) Катіна та дослідника творчості М. Лемстера. А ізраїльський професор Дов Садан назвав Е.Штейнбарга "гігантом єврейської мудрості".
 Видання творів : 
Т. .1,( Чернівці, 1932) вийшов вже після смерті автора (2-е вид. - Бухарест, 1935; 3-є вид.. - Буенос-Айрес, 1949; 4-е - Бухарест, 1955; 5-е - Бухарест, 1973). 2-й том байок Штейнбарга зібраний і виданий в Тель-Авіві в 1956 році. Цікаві історії для дітей, частина яких увійшла до збірки "Казочки", видані  в Чернівцях в 1936 році і в Бухаресті в 1958-му. Дві інших збірки казок -"Мама і п'ять синів" і "Корова і зозуля вийшли в Монреалі в 1946 р. У 1969 р в Тель-Авіві було випущено нове зібрання вибраних байок Штейнбарга.







Немає коментарів:

Дописати коментар