пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Німецькому Дому -110

    
Мабуть немає жодного відвідувача міста, хто б не зупинив свій захоплений погляд на цій будівлі. Вона дійсно виокремлюється серед інших ошатних будинків головної вулиці міста. Але немає жодного чернівчанина, хто б її не  знав і за всі часи  називав "Німецький Дім". А 5 червня він візначає свій поважний ювілей : 110 років з часу  відкриття  Німецького національного дому.  

  Цікава і багатогранна історія поліетнічних Чернівців достатньо описана у багатьох краєзнавчих книгах, окремих публікаціях. Чимало їх присвячено і німецькій спільноті, що включала "десятки тисяч  німецькомовних переселенців, які розмовляли десятьма діалектами німецької мови....а місцеве населення називало їх збірною назвою - шваби". ( С.Осачук, М. Салагор Чернівці. Антикварні нариси)
 А ініцатором побудови Німецького Народного Дому стало Товариство християнських німців, створене 1897 року і яке стало осердям культурного життя німецького населення. [І знову вражають терміни будівництва - все ті ж, магічні 2 роки: 28 квітня 1908 року відбулася передача земельної ділянки під новобудову - 4 червня 1910 року будівництво Німецького Дому було завершено.
Хоча у статті "Німецький Дім у Чернівцях" С. Осачука знаходимо дещо іншу оцінку : "Повільно, але впевнено просувалося спорудження нового Німецького Дому до свого остаточного завершення. Цілий  1909 та половина 1910 року були використані для зовнішнього та внутрішнього оздоблення .
http://dizzyweb.ehpes.com/ukr1251/czernowitz/history/dh/index.htm  ]
 Краєзнавець І.Н.Снігур  дуже детально описує і архітектурні особливості будівлі ( а вони таки дійсно величні) і історичну ситуацію, що спонукала до зведення національного дому. Не переповідатиму - по завершенню карантину, чекаємо в бібліотеці. Але кілька цікавинок все ж собі дозволю.." В Німецькому Домі тоді був і свій банк, і власна друкарня, де видавалися різні книги, брошури, газети та журнали, зокрема популярна на той час газета «Німецький щоденник». 1937 року в Німецькому домі відкрився винний погріб, а також кафе «Віденська кухня». 1940 року в цьому будинку розмістилася жіноча перукарня, власницею якої була пані Геллена Анні. Був тут також і затишний ресторан, і бібліотека з читацькою залою, спеціальні кімнати для різних розваг, окремі приміщення для гостей. Та найвизначнішою окрасою Німецького дому була, безперечно, його простора, гарно оформлена зала, де проводились найрізноманітніші заходи різних товариств. На сцені великої зали виступали талановиті актори, демонструючи глядачам різноманітні театральні дійства, а також аматори сцени.

"Могутній гострий звід відділяв зал від сцени і проти усіх норм, замість рухомої завіси у надзвідній частині гострої арки була картина буковинського художника Карла Оффнера, яка зображувала "Колись" і "Тепер". Перший поверх зали мав двадцять лож, а другий галерею бокових".(С.Осачук)
 На верхньому поверсі  колись була кімната спеціально для чоловіків та молодих хлопців, куди жінкам заходити суворо заборонялося. Посередині цієї кімнати стояв широкий пень, біля якого на окремому столику лежав металевий клевець та мідні цвяхи. Парубок напередодні одруження приходив до цієї кімнати, запрошував сюди своїх приятелів і тут влаштовувалася парубоцька вечірка. 
   Крім цього будинок мав приватні квартири, що здавалися в оренду. Цим він відрізнявся від усіх наіціональних будинків Чернівців.
 У фотоархівах старих Чернівціє є  фото внутрішнього двору і досить великого саду, у якому в радянський час діяв літній кінотеатр, і який сьогодні належить єврейському благодійному фонду "Хесед Шушана"
 Можна також побачити світлину з пам'ятником Шіллеру, перенесеному до Товариста з Театральної площі в час румунського прпавління на Буковині. З часом пам'ятник втрачено.Про нього нагадує лише постамент.
Нині тут працює Товариство австрійсько-німецької культури «Відродження», де спілкуються, зустрічають традиційні німецькі свята, влаштовують концерти, переглядають фільми про історичну Батьківщину, часто звучить німецька мова, до якої долучається молоде покоління буковинських німців. Як і раніше, знову відчинені для гостей двері святкової зали, яка носить ім’я видатного чернівчанина Георга Дроздовського. А 3 роки тому у цьому будинку відкрився ще один міський  культурний простір - виставково-концертний зал "Вернісаж".





Немає коментарів:

Дописати коментар