четвер, 4 червня 2020 р.

До 100-річчя Маестро Степана Сабадаша

5 червня зовсім інакше, ніж зазвичай,  полине  над Чернівцями нестаріюча "Марічка". Вона ознаменує 3 ювілейні дати року, пов'язані з іменем Степана Сабадаша: виповнюється 100 років від дня його народження. Та і сама  пісня вже 65 років  не втрачає своєї популярності.
( на фото Василь Козак, перший сурмач, який почав виконувати "Марічку" в Ратуші)

 Ім'я  композитора , хормейстера, диригента  і сьогодні добре відоме не лише в музичних колах.
 Значний час Степан Олексійович своєю творчістю прикрашав музичний Олімп Буковини, впродовж багатьох років,  плідно працюючи в царині мистецтва. З досить юних років Степан буквально жив музикою, творив свій чарівний світ. З 13-ти років навчався грі у на скрипці, за два роки взявся за  оволодіння іншим музичним інструментом - трубою , а ще трохи згодом - акордеоном.  Здібності Степана Сабадаша дозволили  йому за рік закінчити музичне училище, після якого - три роки навчання у приватній консерваторії. При чому, це були роки 2-ї світової війни. А трудова діяльність С.О.Сабадаша пов'язана з усіма обласними мистецькими закладами, дотичними до музики: Чернівецькою філармонією, Чернівецьким театром, Будинком офіцерів.Створював музичні оркестри на підприємствах міста. Для  цих оркестрів Степан Олексійович написав багато оркестрових  творів.  Задля професійного керівництва хоровими колективами Степан  Сабадаш здобуває ще одну освіту : хорового диригента.
 А на честь пісні, слова якої написав також буковинець Михайло Ткач, і яка полюбилася  українцям  композитор  створив і одноіменний ансамбль у 1960 році. І пісні, і ансамблю судилася щаслива доля: пісня стала візитівкою Чернівців, а ансамбль "Марічка" теж цьогоріч відзначає своє 60-річчя. 
 Успіхи, яких досягали колективи під керівництвом С.Сабадаша згодом привели його на столичні сцени . Від 1967 р. композитор працював і проживав у Києві.

  У 1965 р. йому присвоєно звання Заслужений діяч мистецтв УРСР, а з 2000 р. ( посмертно) - Народний артист України.

Буковина, батьківщина багатьох відомих діячів мистецтва, не лише пишається своїми уродженцями, а й належно шанує їх пам'ять. Ім'я Степана Сабадаша занесено на Алею Зірок, Новоселицькими органами державного самоврядування заснувано районну літературно-мистецьку премію імені С.Сабадаша. 
10 років тому у Чернівцях вийшла з друку книга 

Немає коментарів:

Дописати коментар