вівторок, 10 жовтня 2017 р.

Міжнародне визнання буковинського кіно


Фільм "Легенда Карпат", зйомки якого відбувалися на території Чернівецької області, здобув друге місце
у категорії "Найкращий художній фільм"
 на Міжнародному кінофестивалі
 Marbella International Film Festival, 
який відбувся минулими вихідними у Іспанії.

«Легенда Карпат»— український історично-пригодницький фільм, знятий Сергієм Скобуном. Фільм розповідає про ватажка визвольного руху карпатських опришків у XVIII столітті Олексу Довбуша.
   

    • Розповідає режисер С.Скобун:" 
    Ми екранізуємо легенду. Звісно, ми також показуємо, що не всі опришки Довбуша сповідують ідею справедливості, дотримуються етичних норм. Але саме Довбуш доводив цих людей до логічності, змінював їх. Він постає більш свідомим, носієм ідеї – спочатку вносить її в середовище опришків, а потім взагалі в суспільне середовище. Він уособлює закон гір і канони справедливості. ... Сценарій писали сестри Артеменко, також у написанні брав участь і я. Образ Довбуша, який ми екранізуємо, – збірний, зібраний із оповідей простих людей, з легенд, з літературних творів. Сценаристи на основі наявних образів Довбуша розгортають його інші іпостасі. Нас також консультують історики і знавці гуцульської культури, українства тієї епохи, допомагають приватні колекціонери.


 У фільмі зайнято багато і  буковинських митців. Зокрема, 
головні ролі виконують:
Олекса Довбуш - Валерій Харчишин, кохана Довбуша- Марія Яремчук, дядько Олекси Довбуша - Михайло Грицкан, пан Пшелуцький -Богдан Ластівка 
інші ролі виконують Захар Новицький - пан Тишківський, Олександр Кошара - Іван Довбуш, Олександр Малайко - Василь Орфенюк, Юрій Марчак - Батько Марічки, Анатолій       Чумаченко - Мольфар, Надія Бокатуро - Надія, Анна Стерлікова - Ганна, Анна Стерлікова - Ганна, Анна Стерлікова - Ганна, Ольга Скобун - Одарочка, Василь Угрин - Священик, Дмитро Рудий - Чорногуз, Олександр та Юрій Скобун - Близнюки Джимиджуки, Сергій Ахременко - Андрій Лаврів, Олександр Скобун -мл. - юнак-опришок, Василь Козьма - Танасович, Сергій Харченко - Лелет, Григорій Руденко-Краєвський - Зозуля, Сергій Лефор - Пан Кульчицький.
За матеріалами :
-http://molbuk.ua/chernovtsy_news/136547-film-legenda-karpat-yakyy-znimaly-na-bukovyni-zdobuv-druge-misce-na-kinofestyvali-v-ispaniyi.html
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82
https://web.archive.org/web/20170904210907/https://day.kyiv.ua/uk/article/media/vid-oleksy-dovbusha-do-fanni-kaplan

Немає коментарів:

Дописати коментар