вівторок, 3 жовтня 2017 р.

"Дебют" під водоспадом троянд

"Під водоспадом троянд"- так поетично назвала свій фотоекскурс  бібліотечної вечірки незмінний автор фото"Дебюту" Раїса Рязанова. Адже вереснева зустріч у клубі відбувалася саме , як одна з численних цікавих локацій "SunSet - вечір в бібліотеці ".
І скрізь панувала книга, живе  художнє слово, авторська пісня. Справжнім дебютом  стала участь нових учасників -Наталії Куконіної-Самойленко з надзвичайно цікавою підбіркою різножанрових поетичних творів.
Її акторська майстерність виконання , як дитячих, так і жіночих поезій захопила в полон багатьох і надовго.Н. Куконіна - автор не однієї книги, лауреат багатьох конкурсів, краще знана в літературному світі, аніж у рідному місті. І ми також вперше відкрили для себе її ім'я і творчість.Сподіваємося на постійні зустрічі в "Дебюті". Опинилися у казковому світі дитинства з віршами ""Весно, починайся!", "Мій світ", "Мої посмішки", "Чому піон не чемпіон" і іншими, відчули справжню жіночність у поезіях "Жінка, одягнена у шовк","Життям іду я з книжкою".
Вразила літературним хистом і відома екскурсовод Людмила Рогова.
Людмила не лише закохана у Чернівці  і досконально знає місто, а й вміє щиро дружити, помічати в буденності особливі риси і так само талановито передавати власні відчуття  "на папері". На своїй сторінці у фейсбуці  Людмила віднедавна почала розміщувати цикл публікацій   " Люди навколо мене", який  вражає щирістю, людинолюбством і бажанням пробудити  в нас почуття чуйності і поваги  до оточуючих у щоденному житті. Її оповідання "Мезуза" торкається струн історичної пам'яті, "Агата"- відкриває тонкий і вразливий  душевний світ близької людини, "Я та ще одна людина"- присвячена синові та вчить поважати особистість з наймолодшого віку.
 Несподіванкою для "Дебютівців" став візит мами молодої авторки, яка нині проживає у Італії і про клуб дізналася із соцмережі. На її прохання Зоя Вірста зачитала вірші доньки "Як багато у житті сказано словами"
Теплом, ніжністю, особливим шармом дихала поезія Раїси Рязанової, присвячена різним порам року,

Тетяни Боріної - дитяча поезія : "Жирафи",філософська "Глобальне", лірична "Біле", "Добровільне усамітнення"      
 Ольги Васкан( "Як добре, матусю, що ти в мене є", "Прокинулась. Літо наснилось", "Виходить так")
З написаним раніше, але не озвученим  віршем "Кімната" розпочав Олег Осташек, який щоразу вражає глибинним філософським , метафізичним стилем.( "Хліба та видовищ", "Антонім"). А Володимир Кавєрін влаштував автору і нам сюрприз: він написав і виконав пісню на слова Олега з циклу  "Прут" "До неба днищем".

У різних амплуа постала і Діна Пугачова-Канюченко : 
поезія, проза ,

 пісня.
Справжнім святом для "Дебюту" став приїзд Володимира Кавєріна. Він привіз нам значну підбірку пісень, написаних від часу останньої зустрічі.


Феєверком  злітали пісні на слова  Іванни Стефюк. Спочатку Іванна читала свою поезію, а потім ми насолоджувалися дебютним виконанням пісень на її вірші. І як часто буває у "Дебюті" , учасники не змовляючись , якимось містичним чином уловлюють тему і продовжують у своїй творчості. Так і цього разу, лиш Іванна прочитала "Вересень пахне, як вечір-   прив'яло", як Володимир Кавєрін показав власну пісню саме  на ці вірші. Далі звучали  "Двоє із саду", які ще не виконувалися публічно. На прохання слухачів долучився і Ігор Деменчук з піснею "Бог десь тут".  
В той вечір звучало значно більше авторських пісень, ніж зазвичай. Ми були необмежені в часі- вечірка ж бо. Барди знайомили з новими піснями на  слова  львівської поетеси Олени Касьян, В.Кавєрін присвятив щемливу пісню в пам'ять автора-виконавця

 з Полтави Сергія Зосімова. Сольний концерт Сергія у лютому, що відбувся в Центральному палаці культури запам'ятався багатьом чернівчанам.                                                                   А в травні гостею "БукФесту" і "Дебюту"  була оригінальна         поетеса  з Івано-Франківська Власта Власенко. Вірш " Спи, мій мотильок" який дістався Володі при презентації книги "Згарди", надихнув його на створення чудової ліричної пісні, яку ми також почули першими.

 
Зустріч була насиченою, вже дещо зморені попереднім  робочим днем, тривалим "Дебютом" слухачі миттю пожвавилися, коли  своє оповідання "Лист у майбутнє" розпочала читати Галина Пелепюк-Мрихіна. Її характерний гумор, легкий стиль завжди очікувані і завжди здатні зняти будь-яку втому.

І на завершення ще більше енергії  додав Сергій Гакман,
який створив  власний "рецепт"  "Мистецтво менеджменту"
 та подарував власний переклад "У нас є час" Октавіана Палєра, румунського письменника, журналіста, громадського діяча.
Зал був заповненим , як ніколи; вільне відвідування клубу, діяльність інших локацій сприяли тому, що впродовж 3-х годин слухачі могли насолоджуватися спілкуванням з талановитими авторами, бути першими слухачами нових творів.

Розійшлися задоволеними всі- і учасники, і слухачі. І , звісно, я , модератор зустрічі.

Немає коментарів:

Дописати коментар